frida.bg

Здравословен ябълков щрудел: празнично настроение с аромат на канела

Съвсем в унисон с есента ви предложихме да опитате паста с тиквен сос и здравословен сладолед с тиква. Продължаваме с кулинарно вдъхновение, но този път плавно се придвижваме към зимната класика – ябълков щрудел.

Хрупкав на повърхността и сочен в средата, с аромат на карамел и канела – тази рецепта за щрудел ще превърне няколко семпли съставки в истинското блаженство за сетивата ви. Добрата новина е, че можем да го приготвим в здравословен вариант без никаква захар.

Идеален  е за закуска, следобедно похапване, както и за посрещане на специални гости по празниците. Можете да го сервирате на гостите си (а защо не и само на себе си!) с виенско кафе, чай или чаша вино. Сигурни сме в едно, ябълковият щрудел ще обгърне дома ви с усещане за комфорт и в блажен аромат на уют!

Ябълков щрудел без захар – рецептата!

Какво ви трябва?

  • 1 пакет кори за баница
  • 100 гр. масло
  • 50 гр. олио
  • 6 ябълки
  • 1 ч.л. стевия
  • 6 с.л. галета
  • 100 гр. стафиди
  • 100 гр. орехи
  • Канела
  • По желание: бадемово брашно за поръсване

Как да го приготвим?

Обелваме ябълките, почистваме ги от семките и ги рендосваме в купа. Добавяме канелата, стафидите, орехите и стевията и разбъркваме. Можете да използвате и захар, в този случай просто поръсвайте всяка кора с малко захар.

Разтапяме леко маслото и го смесваме с олиото. Разгъваме корите за баница върху кухненския плот. Най-добре е да направим няколко рула, в зависимост от размера на тавичката, в която ще печете. Използваме по 2 кори наведнъж за завиването на щрудела.

Намазваме всяка кора с маслената смес. Поръсваме я с ябълковата смес, в която сме разтворили стевията. Завиваме на руло и подреждаме в предварително намазнената тавичка. Правим същото и с останалите кори.

Печем в предварително загрята фурна за около 30 минути на 180 градуса. Когато щруделът придобие апетитен загар, изключваме фурната и го оставяме да се охлади.

По желание поръсете с пудра захар. Ако искате да направите десерта по-здравословен и изцяло да пропуснете захарта, поръсете с бадемово брашно или ситно натрошени орехи. Да ви е сладко, ароматно и здравословно!

Екатерина Кьосева