frida.bg
коса

DIY маска за коса с тиква: направете косата си разкошна за минути

Тиквата е подходяща не само за печене, задушаване, париране и приготвяне на изкусителни ястия. Тя е важен помощник в грижата за красотата ни, особено в зимните месеци. Богата на витамини, минерали и антиоксиданти тиквата е прекрасна основа за приготвяне на домашни чудеса за подхранване, хидратация и предпазване както на кожата на лицето, така и на косата.

Как тиквата ще ни помогне да имаме прекрасна коса?

Pumpkin Patch ~ My Beautiful Sister

Тиквата съдържа голямо количество антиоксиданти – витамин С, Е, А (бета-каротин) и Б-комплекс, които предпазват косата от дехидратация, стареене и й осигуряват UV защита. Витамин А подхранва в дълбочина скалпа, а калият в тиквата засилва растежа на косата.

Тъй като витамините са органични съединения, които се разтварят в мазнини, усвояването им се повишава, когато се съчетават именно с полезни мазнини.

Точно с тази цел ви предлагаме изкусителна маска за разкошна коса, която съчетава както пюре от тиква, така и безценните свойства на кокосовото масло. Това уникално съчетание ще направи косата ви разкошна!

Как? На първо място ще подхрани скалпа и фоликулите, ще хидратира краищата, ще повиши еластичността й и не на последно място ще я направи обемна и блестяща!

Маска с тиква за разкошна коса

Pumpkin Puree

Какво ви трябва?

Съставки:

  • 1 ч.ч. пюре от тиква
  • 3-4 с.л. кокосово масло
  • 1 с.л. масло от жожоба

Помощници:

  • Блендер
  • Малка купа
  • Саронг или шапка за баня
  • Четка за нанасяне на маската

Задушете и пригответе на пара тиквата. Смачкайте я докато получите гладко кремообразно поре. Имате нужда от една чаена чаша от него.

Смесете всички съставки в блендер и разбъркайте, докато получите хомогенна консистенция. Сместа трябва да стане много нежна, досущ като ежедневния ви балсам за коса.

Поставете маската в малка купа. Започнете да нанасяте върху суха коса с четка или с пръстите на ръцете си. Започнете от скалпа и малко по малко нанесете по дължините и в краищата.

Приберете косата си в хлабав кок. Поставете саронг или шапка за баня и останете с маската около 30 минути. След това просто измийте добре косата си, за да премахнете напълно излишните кокосово масло и жожоба.

Правете тази маска веднъж седмично, за да предпазите косата си от студеното време и да я запазите жизнена, блестяща и обемна!