frida.bg

Колко дълго може да живее човек?

Най-големия рисков фактор за тежко заболяване е старостта. Сърдечни заболявания, рак, инсулт, неврологични състояния, диабет – всичко нараства радикално с напредването на годините. И колкото по-възрастен е човекът, толкова по-вероятно е той или тя да има множество хронични заболявания, разказва в свой материал The New York Times. Затова някои учени се надяват един ден да заличат най-големия враг на човека – старостта.

Хората не са направени, за да живеят вечно. Най-възрастния човек, документиран някога, почина през 1997 година – Жана Калмент – французойка, която живя 122 години. През 2040-та година пък най-възрастната нация в света ще бъдат испанците, които ще живеят средно по 86 години. Съществуват обаче много спорове колко могат да живеят хората. Според някои учени горната абсолютна граница е 115 години, като единиците, които я минават, за изключението, което доказва правилото. Нови изследвания обаче предполагат, че може въобще да няма ограничения за продължителността на живота. В експерименти върху животни през последните няколко десетилетия учените са започнали да разбират специфичните клетъчни и молекулярни процеси, които причиняват старостта.

Старите клетки, откриха изследователи, отделят протеини, липиди и други вещества, които увеличават възпалението и разрушаването на тъканите. В едно проучване при мишки изследователите показаха, че трансплантирането на тези клетки в коленните стави на здрави животни причинява заболяване, което прилича на човешки остеоартрит. Здравите млади хора имат малко от тези стареещи клетки, но след 60-годишна възраст те започват да се натрупват и тяхното количество нараства с възрастта. Затова учените се опитват да се борят с тях.

В едно проучване на мишки старите клетки са се оказали чувствителни към комбинация от две лекарства: дазатиниб, лекарство за рак и кверцетин, растителен флавоноид. Те подобряват сърдечната функция и капацитета на мишките и забавят симптомите на остеопороза. Затова и в момента се правят множествено изследвания, за да се намери лек против стареенето. Не всички обаче смятат така.

Един широко публикуван изследовател в областта, С. Джей Олшански, професор по епидемиология в университета в Илинойс в Чикаго смята, че има горна граница за това колко време можем да живеем – около 85 години. По негово мнение части от тялото, включително мозъка, не са предназначени за дългосрочна употреба. Затова и с напредване на годините се образуват много болести като Алцхаймер, деменции, проблеми със ставите и други. Ясно е, че всички ще умрем. Никой сериозен учен не вярва в безсмъртието. Но ние сме по-близо до осигуряване на по-здравословна и достойнасс старост от всякога.