frida.bg
масла

Външна и вътрешна употреба на етерични масла, но как?

Все повече започва да се говори за силата на ароматерапия и многообразните ползи на етеричните масла за нашето здраве и вътрешен баланс. И докато ароматерапията се превърна в модна тенденция, нека поговорим за различните начини, по които можем да използваме маслата.

ДНК структурата на маслата е много сходна с ДНК структурата на човешките същества. По този начин етеричните масла оказват напълно естествено и цялостно въздействие върху нас. Но как е полезно да ги приемаме?

Външно

Външната употреба на етерични масла е най-добре позната. Тя е безопасна и ефективна. Добре е преди да започнем да употребяваме дадено етерично масло трябва да знаем, че най-безопасният начин да направим това е като:

  • Използваме чаена свещ: просто поставете малко вода с 2-3 капки от етеричното масло и запалете чаената свещ. Топлината ще разнесе изпаренията в цялото помещение и вие ще извлечете максимална полза от маслото.
  • Използваме арома лампа: все по-модерно е да се използват арома лампи, които освен че украсяват помещението, го изпълват с аромат. Количеството отново е не повече от 2-3 капки.
  • Заедно с базово масло: не се препоръчва етеричните масла да се нанасят директно върху кожата, тъй като са доста силни. Разтворете  няколко капки в базово масло, например жожоба, кокосово масло или карите.
Вътрешно

Вътрешната употреба на етеричните масла става все по-популярно, въпреки че предизвиква доста дискусии. Като цяло етеричните масла са безопасни за вътрешна употреба ако се спазват няколко прости изисквания. Кои са най-популярните начини да използваме маслата вътрешно?

  • Заедно с вода: смята се, че етеричните масла и водата не си хармонизират напълно, тъй като маслото не може да се разтвори във водата. Въпреки това ароматната вода става все по-популярен начин за вътрешен прием на маслата. Не прекалявайте с количествата! 1-2 капки са напълно достатъчни дневно, разтворени в една чаша вода от 250мл.
  • Заедно с кокосово масло: ако обичате кокосово масло можете да разтворите 1 капка етерично масло в 1 с.л. кокосово. Разбъркайте добре и я хапнете. Кокосовото масло е много по-добра база за разтваряне на етеричното масло от водата и осигурява много по-пълноценен прием от организма ви.
  • Заедно с мед: смята се, че медът е прекрасна база за етеричните масла. Много е полезно да приемаме, например 1 с.л. мед и 1 капка етерично масло от лимон, когато имаме раздразнено гърло и хрема.