frida.bg

Сушенето на дрехите вътре е вредно за здравето

Студените месеци вече са тук, а едно от най-неприятните неща за тях е невъзможността да изсушим дрехите си след пералня. Ако ги прострем те не могат да изсъхнат с дни, заради което се вкисват и замирисват. През най-студените дни направо пък замръзват. А най-лошото е, че дори да изсъхнат, ако живееш в град с мръсен въздух като София, те миришат толкова лошо на пушек, че по-добре да не бяха прани въобще. Затова единственият ни избор е да сушим дрехите си на закрито. Oказва се обаче, че това не е здравословно.

Проблемът със сушенето в затворени помещение е, че влагата, която се отделя от дрехите води до повишаване на влагата в стаята. Това оказва лошо въздействие върху хората, които имат алергия или проблеми с белете дробове и синусите. Влагата задръства дихателната система и води до кашлица, понижаване на имунната система, алергии.

Друг голям проблем със сушенето вкъщи е получаването на влага. Тя е много коварна, тъй като често се появява в ъглите зад големи мебели и кухненски уреди и остава незабелязана дълго време незабелязана. А както знаете – мухълът също води до големи алергии и влошава симптомите на множество здравословни състояния.

Не на последно място – освен влага, при изсъхването на дрехите, освен влага, в стаята се отделят и препаратите, с които е прано. По този начин въздуха в стаята става наистина неприятен.

Това, което можете да направите обаче е при съхнене да проветрявате дълго стаята. Експертите препоръчват минимум 10 минути на ден да бъдат отворени прозорците на помещението, колкото и студено да е навън. Освен това би било по-добре ако се използват за съхнене стаи, които по принцип се използват по-рядко. В никакъв случай съхненето не трябва да се случва в банята и най-вече в спалнята. Ето защо е най-подходящо през зимата да имаме сушилня в пералнята, която макар и не оптимално ефикасна, със сигурност подобрява положението.