frida.bg

Защо затлъстяването увеличава риска от рак?

В нашата медия активно говорим за спортуване, здравословен начин на живот и балансирано хранене. При това далеч не само защото става въпрос за това да изглеждаме добре и да се чувстваме добре. Движението и храната са основен фактор за превенция (ако са добри) или предизвикване (ако са лоши) на редица болести. От BBC са решили да ни напомнят защо толкова често се препоръчва на хора с наднормено тегло да отслабват, а всички да поддържат добра фигура. Това е пряко свързано с рака.

Новото проучване, което обхваща 22 800 случая на хора с рак във Великобритания показва, че първата най-голяма причина за ракът (след вечния номер едно, разбира се – тютюнопушенето) е затлъстяването.

Каква обаче е причината?

Според изследване на Тринити Колидж Дъблин това се дължи основно на факта, че клетките, които тялото използва, за да унищожи раковите тъкани, се изтласкват от мазнините и спират да работи. Експертите вече подозираха, че мазнините изпращат сигнали до тялото, които могат да увредят клетките, да доведат до ракови клетки и да увеличат броя им.

Сега учените от Тринити Колидж са успели да докажа, чрез публикация пусната в списанието „Nature Immunology“, как клетките на тялото борба с рака се запушват с мазнини. Затова следващата стъпка е да се опитат да намерят лекарствени средства, които биха могли да възстановят тези бойни способности на „естествените убийци“ на раковите клетки при хората, страдащи от затлъстяване.

Най-добрата препоръка обаче – поддържайте нормално тегло и сваляйте излишните мазнини. Експертите съветват хората да се грижат за тялото си, защото наднорменото тегло увеличава драстично шанса от развитието на 13 вида рак. Без да се споменават всички други болести, които се повяват при затлъстяване – сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно, диабет и т.н.

За да намалим шанса от развитието на рак експертите съветват да поддържаме добро тегло, да спрем пушенето, да се храним здравословно, да спрем алкохола и да се предпазваме от слънчеви изгаряния.