frida.bg

Двойките, които казват „ние“, а не „аз“, са по-щастливи

Има два типа двойки. Единият тип са хора, които са заедно от практичност. Те са двама души, които споделят общо жилище, разходи и искат да имат някого, когато им дотрябва. Обикновено те говорят винаги в първо лице единствено число, използвайки „аз“. Другият тип са двойките, които са едно цяло. Те почти винаги говорят за себе си като „ние“. Според ново изследване – вторият тип са много по-успешни, разказва Independent.

Изследователи от Калифорнийския университет са проучили връзката между използването на множество местоимения от първо лице множествено число (като „ние“, „наше“, „нас“) и здравето на романтичните взаимоотношения. Екипът, ръководен от психолога Меган Робинс, анализира 30 проучвания, включващи повече от 5 000 участници, половината от които са омъжени.

Изследователите са взели предвид пет основни фактора: колко дълго са двойките заедно; тяхното поведение в отношенията; психичното здраве на участниците; физическото им здраве накрая, но не последно място – колко добре се грижат един за друг в ежедневието си. Те стигнали до извода, че двойките, които говорят за себе си в множествено число, се оказват в по-щастливи взаимоотношения и са по-хармонични, независимо другите, взети предвид, фактори. Приемането на двойката като едно цяло, а не като отделни личности, събрали се случайно, е било благотворно във всички възрастови групи.

Проучването обаче не е установило първопричината за това. Те предполагат, че двойките не са щастливи, защото говорят в множествено число, а обратното. По-вероятно е защото са щастливи двойките да използват множественото число. Тоест – то не е причина, а показател за благоденствието на двама партньори. Според психолозите обаче най-вероятно използването на „ние“, вместо на „аз“ все пак помага за установяване на по-добри отношения.

Ето защо е толкова важно, когато искаме да изградим връзка с един човек, да говорим за „ние“ а не за „аз“. Разбира се, това трябва да е в контекст, а не навсякъде. Не е приемливо да отидете в магазина и да кажете, че „ние искаме да купим един хляб“ или пък на работа да твърдите „ние ще отсъстваме по болничен“. Става въпрос за ситуации, свързани със семейния живот, притежания, деца и планове.