frida.bg
тренировките

5 вярвания за тренировките, които не ни вършат никаква работа

Независимо дали искате да отслабнете или просто да поддържате тялото си стегнато и тонизирано – редовните упражнения са най-добрият навик, който можем да изградим с тази цел. Много често те вървят с определени фитнес вярвания, които не винаги са на 100% верни. За да внесем малко светлина по отношение на това какво работи и кое не, решихме да ви представим най-разпространените митове и легенди за тренировките, които не ни вършат никаква работа. Кои са те?

Мит 1: Най-доброто време за трениране е сутрин на празен стомах

fitness

Всъщност ако приемем този мит за истина единственото, което ще си докараме е излишен стрес. Истината е, че най-доброто време за трениране е тогава, когато се чувстваме най-енергични и имаме свободно време. За някои от нас това е рано сутринта, за някои от нас – следобед, а за други – късно вечерта.

Мит 2: Достатъчно е да тренираме 2-3 пъти в седмицата, за да видим резултат

Woman exercising

Тялото ни има нужда да се движи всеки ден. Ако смятаме, че е достатъчно да тренираме само два пъти седмично, това е абсолютна грешка. Всеки ден е ден за физическа и умствена активност. Няма значение дали ще посетите специален клас или ще отидете до фитнес залата. Можете да подскачате на въже, да направите няколко коремни преси или да се разходите в парка. Движете се всеки ден и тялото ви ще се чувства тонизирано и в отлична форма!

Мит 3: Вдигайте тежести, за да превърнете мазнините в мускули

Fitness-1- Jul07

Всъщност това е абсолютен мит! Не е възможно да превърнем мазнините в мускули, просто защото става дума за напълно различни тъкани. Мастната тъкан е разположена под кожата, както и между мускулите и вътрешните органи. Мускулната тъкан, както знаем, обгражда костната система, за да можем да се движим и да сме активни. Най-добрият начин да редуцираме мастната тъкан е като се храним здравословно. Вдигането на тежести ще направи мускулите по-изразени и силни, но няма да стопи мазнините ни като с магическа пръчица.

Мит 4: Упражнявайте се, за да отслабнете

Fitness-6

Истината е, че упражненията не водят до отслабване ако не променим хранителните си навици. Според специалистите, диетата играе много по-важна роля в загубата на килограми, отколкото упражненията. Когато казваме „диета“ тук нямаме предвид някоя конкретна диета, а онази, която се отразява най-добре на вашия организъм и ви кара да се чувствате едновременно енергични и леки.

Мит 5: Без болка няма победа

Lịch tập gym cho người mới bắt đầu để tập trong tháng đầu tiên

Така популярният фитнес лозунг „No pain, no gain“ е абсолютна легенда. Ако тренираме до изтощение и болка, тялото ще премине на вътрешен режим самоотбрана. Това ще предизвика прилив на стресови хормони, напрежение и може да ни накара да намразим тренировките. Важно е тренировките да ни носят положителен заряд, а не болка и преумора. Тренирайте малко над зоната си на комфорт всеки ден и скоро ще видите резултати, без да изпадате в крайности!