frida.bg
умора

Кои са най-ефективните начини за справяне със сезонната умора?

Ако напоследък се чувствате уморени, липсва ви концентрация и енергия, и буквално не ви се става сутрин от леглото – може би страдате от т.н. сезонна умора. Някои я наричат сезонна депресия или сезонно афективно разстройство. Това са твърде тежки термини за описване на едно съвсем нормално състояние, в което тялото ни просто се адаптира към ритмите на новия сезон. А всяка адаптация има нужда от време, за да се случи.

Как да разпознаем, че страдаме от сезонна умора?
  • промените във времето се отразяват на настроението ви
  • уморени сте, без да сте увеличили физическото или психическото натоварване
  • липсва ви енергия и мотивация
  • често имате главоболие
  • чувствате се раздразнителни без видима причина
Как да се справим с умората с природни средства?

Ако умората е следствие на адаптацията на организма ви към смяната на сезоните може да подпомогнете този естествен процес с помощта на природни средства. Кои са най-достъпните и лесни начини за целта?

Женшен

6년근 인삼

Женшенът е една много специална билка, която притежава уникалното свойство да повишава енергията ни, както и нашата физическа и ментална издръжливост. Той намалява умората и помага на тялото да се адаптира по-ефективно към промените на средата. Освен това, женшенът подсилва имунната система, намалява възпаленията и облекчава болката. Той балансира нивата на хормоните в надбъбречната жлеза и помага на тялото да се справи със стреса като регулира нивата на стресовия хормон кортизол. Може да се взема по два пъти на ден, стига да не е много близо до лягането, тъй като може да ви причини безсъние.

Ароматерапия

Lemon essential oil

Етеричните масла от лимон, портокал и лайм са прекрасно природно средство за справяне с умората, както и за повишаване на концентрацията, вниманието, мотивацията и настроението ни. Тези цитрусови етерични масла също така ще ви помогнат да проясните ума си, за да вземете най-доброто решение или да ви хрумне най-добрата идея. Добавете 4-5 капки в арома лампа или дифузер, за да повишите енергията си и мотивацията си през деня. Този ароматен ритуал ще ви подейства като чаша кафе, но ефектът ще е много по-продължителен от кафето.

Защо упражненията и сънят са толкова важни?

P1237778.jpg

Упражненията връщат тонуса и енергията в тялото ни. Именно тонусът е този, който ни кара да се чувстваме енергични и жизнени. Когато не се движим достатъчно мускулният ни тонус пада, а заедно с него се забавя метаболизмът ни и сме склонни да пълнеем. Ако се чувствате уморени и последното нещо, от което се нуждаете е кросфит тренировка, трябва да знаете, че движението не е равнозначно на изтощение. Танците са движение. Разходките са движение. Йогата също е прекрасен начин да се раздвижим, без да се изтощаваме.

От друга страна, умората е знак, че имаме нужда от почивка и качествен сън. Много често преумората е свързана със стрес, а всичко това в комбинация обърква вътрешните ни ритми и нашия сън. Например, уморени сме, а не можем да заспим. Дайте си време за почивка и релакс. Отпуснете юздите на изискванията към себе си и си позволете да не правите нищо. Ако умората ви казва, че е време за почивка, чуйте я. Дайте си това време и позволете на организма ви да се адаптира към циклите на природата, но най-вече – към вашите собствени!