frida.bg
тихи

5 причини да останем тихи (когато всичко в нас крещи!)

Да останем в собствената ни тишина (или шум) има повече ползи, отколкото си мислехме до сега! Свикнали сме да бъдем шумни. Сякаш това е единственият начин да бъдеш чут, видян, забелязан. Но това не е съвсем така. Има моменти, в които е по-ценно да притихнеш, да се усамотиш, да помълчиш, вместо обратното. Например, в ситуации, в които сте прекалено гневни, прекалено тъжни, прекалено емоционални – по-добре да изберете да останете тихи. Да, дори и всичко у вас да крещи.

Да останем в собствената си вътрешна тишина (или шум) не е толкова лесна задача. Повечето хора имат дълбоки съпротиви пред нея. Тя ни плаши с усещане за самота и изолация. тя ни плаши с това, че най-сетне ще се чуем, а не сме го правили от толкова отдавна. Да бъдем тихи, когато всичко около нас се олюлява като при земетресение може да ни върне фокуса, както и да ни предпази от неразумни думи, действия и решения.

Предлагаме ви още няколко причини защо да бъдете тихи е просто безценно!

Ментална яснота

Много често емоциите ни действат като вътрешна мъгла, която ни пречи да видим нещата такива, каквито са. Тишината, независимо дали е под формата на медитация или просто оставане на тихо място за 20 минути, може да избистри ума ни, за да видим нещата без илюзии. И най-вече, тишината ще ни помогне да действаме в живота си от позицията на ментална яснота.

Силен ум

Според изследване, публикувано в американското списание „Brain Structure and Function“ ако прекарваме два часа тишина седмично това ще доведе до образуване на нови нервни клетки в областта на хипокампа. Това е уникално, тъй като тази част от мозъка ни е директно свързана с нашата способност да учим, да запомняме, както и със способността ни да управляваме емоциите си.

Анти-стрес

Шумът предизвиква освобождаване на стресови хормони, а това води до по-голяма тревожност, безсъние и хроничен стрес. Това се отнася с особена сила за шума с произволен и нехармоничен ритъм. Той създава нехармоничен ритъм у нас, както и обратното. Хармоничната музика ни кара да се чувстваме по-добре. А тишината? Е, чрез нея наистина можем да отпуснем ума си, за да може да си отпочине от ежедневната свръх звукова стимулация.

Терапия

Много писатели, изследователи и артисти споделят, че когато са в „творческа криза“ просто решават да се усамотят някъде и да прекарат известно време в тишина. Тишината ни помага да подредим вътрешния си свят и освен това увеличава нашата чувствителност както на ниво сетива, така и на ниво – важните неща, от които имам нужда в живота си.

Интуиция

Само ако си позволим да бъдем тихи, ще можем да чуем себе си и собствената си интуиция. Смята се, че интуицията ни е изключително ценен инструмент за вземане на добри решения, но и за това да се предпазваме от ситуации, които някак не се „чувстват“ добри за нас. Бъдете тихи, чуйте я, тя знае!