frida.bg

Учени определиха най-добрия период за настъпване на втора бременност

Екип от медицински експерти са провели редица проучвания, за да установят кога е най-добрият период за започване на втора бременност след успешна първа, разказва BBC. Според резултатите – майките трябва да изчакат най-малко една година преди да забременеят за втори път, за да намалят максимално шанса за рискове за здравето на плода и самите тях.

Разбира се, тези резултати не означават, че не може да се забременява по-скоро след раждането на първото дете. Има милиони случаи, в които е ставало именно така и нито бебето, нито майката са имали проблеми. Според изследването обаче – период от 12 месеца намалява потенциалните рискове, което не означава, че ако те са по-малко – тези рискове ще се случат със сигурност.

Освен това има добра новина. В момента Световната здравна организация препоръчва чакането за втора бременност да бъде поне след 18 месеца. Новото проучване твърди, че не бива да се чака между 18 и 24 месеца, както често се препоръчва сега. То се базира на изследване на 150 000 бременности в Канада в период 2004-2014 година.

„Близките една до друга бременности са рисковани за жените на всякаква възраст. Установихме обаче, че рисковете са сходни при 12- и 24-месечен интервал. Намаляването на риска е съвсем малко в периода между първите 12 и 18 месеца след бременността“, казва Лора Шумърс от университета на Британска Колумбия.

Това означава, че няма значение дали жената ще забременее за втори път между 12 и 24 месеца, стига да не е по-рано от това. За жените на възраст на 35 години обаче раждане с интервал 3, 6 или 9 месеца след първото значително увеличава риска за здравето на майката. При жените до 20-34 години това не е такъв проблем. При и двете възрастови групи обаче има по-голям риск за самото бебе, ако то е заченато твърде скоро след раждането на първото.