frida.bg
бившия

5 “грешни” причини да оставаме приятели с бившия

Смятате ли, че е добра идея да оставате приятели с бившия? Факт е, че дори след раздялата този човек остава специален и по някакъв начин важен за вас. Но стабилна основа за приятелство ли е това? Според психолозите, т.н. приятелски отношения с бивши партньори съвсем не са добра идея.

Причината за това е ясна – тези хора са останали в любовното ви минало с причина. Често хората се разделят, защото между тях липсва доверие, взаимност, грижа и подкрепа. Вероятността върху тази „почва“ да разцъфти нещо позитивно е малка, а вероятността да претърпим поредното корабокрушения – голяма.

Представяме ви 5 грешни причини да оставаме в приятелски отношения с бившия, които е добре да си припомняме!

Единият от вас все още е влюбен

Не се залъгвайте, че можете да останете приятели с бившия си партньор ако единият от вас все още има чувства. Нека си признаем, това са 98% от случаите. Малко са хората, които се разделят по 100% взаимно съгласие. Ако вие имате чувства и просто не искате да пуснете другия, внимавайте. Това „приятелство“ може да ви причини много болка, тъй като няма как да избягате от очакванията и копнежите, които ще се блъскат у вас като безнадеждни птици. Същото се отнася и за обратната страна.

Чувствате се виновни

Чувството за вина не е добра основа за вземане на решения, нито за изграждане на отношения. Може би се чувствате виновни за това, че сте решили да прекъснете връзката и решавате като компенсация да „останете приятели“. Внимавайте. Когато се чувстваме виновни сме склонни да правим компромиси със себе си, само за да „изкупим“ вината си, която тежи на съвестта ни. Това може да ни вкара в неизгодна позиция спрямо другия, който може да използва това с цел манипулация.

Самотни сте

Раздялата често върви ръка за ръка с чувството за самота. Били сте близки с партньора си и изведнъж той се стопява от живота ви, а това отваря празнота, която не знаете как да запълните. Вместо да се връщате назад в опити да преправите една счупена връзка в относително приятелство, опитайте да се погрижите за себе си и да разберете кои сте и какво ви радва.

Приятел „за всеки случай“

Много хора поддържат отношения с бивши партньори, просто за да има някой, който да ги чака на резервната скамейка. Ако новата връзка не проработи или просто, за да имат усещане за сигурност. Да, приятел за всеки случай със сигурност не се вписва в представата ни за истинско приятелство, основаващо се на безусловна любов и приемане. Ако вие сте тези „на изчакване“ помислете дали това е добра позиция за вас? Ако другият е този на скамейката, помислете дали не е по-добре да освободите другия, за да може да потърси щастието си.

Имате общи приятели

Много често двойките имат общ приятелски кръг. Какво се случва, когато решите да се разделите, а в този момент не искате да губите и приятели? Ако искате да останете приятелки с бившия си партньор, само за да има социална хармония около вас, това може да създаде дискомфорт у вас и подводни течения, които едва ли ще ви харесат. Хората, които са ви приятели ще останат такива, без значение от обстоятелствата!