frida.bg
очи

8 умни съвета за здрави очи, които да прилагаме всеки ден

Редовно ли посещавате очния си лекар? Страдате ли от умора, сухота или сърбеж в областта на очите? Факт е, че очите ни редовно ни изпращат сигнали. Не случайно хората са казали – очите са душата на човека. През нашите очи се свързваме с другите хора, изразяваме емоции, плачем и се смеем. Но грижим ли се достатъчно добре за тях?

Предлагаме ви няколко безценни съвета за грижа за здравето на очите, които да прилагате всеки ден. Нека не забравяме, очите са важни – през тях света влиза в нас и ние – в него!

Правете редовна профилактика

Все още подценяваме профилактиката. Смятаме я за излишен разход, нямаме време и т.н. Всъщност профилактиката е изключително важна що се отнася до зрението. Ако имате усещането, че не виждате ясно или носите очила, а отдавна не сте посещавали очния си лекар – не губете време и си запишете час за преглед.

Не подценявайте сухотата в очите

През есента и зимата очите сякаш стават по-сухи. В комбинация с работата на компютър, това може да доведе до неприятни усещания, зачервяване и раздразнение. Не подценявайте сухотата в очите, тъй като тя може да увреди зрението ви с времето. Сухотата не е нормално състояние. Ако страдате от сухи очи опитайте с разтвор за овлажняване тип „течна сълза“ или се консултирайте с очния си лекар.

Правете почивки, когато работите на компютър

Колко часа на ден прекарвате, взирайки се в монитора на компютъра? Все повече хора работят пред монитор. Очите ни наистина се изтощават от постоянното взиране в екрана и поемането на огромно количество дразнители и информация. Ако работите с компютър задължително правете почивки за очите си. На всеки 20 минути правете 20 секунди почивка като насочите вниманието си към отдалечен в пространството обект.

Носете очила за работа с компютър

Точно както носим очила, когато навън слънцето е много силно, трябва да носим очила, когато работим с часове пред компютъра. Не е нужно да имате проблем с очите, за да ги предпазвате от влиянието на светлината от монитора. Превенцията е най-доброто лекарство!

Очила или лещи? Това не бива да е дилема!

Според специалистите, това никога не трябва да бъде дилема. Дори да предпочитате лещите поради тяхното удобство, задължително имайте чифт очила за моментите, в които очите ви са уморени и имат нужда от почивка.

Не носете лещите повече отколкото трябва

Може би не помните точно кога сте отворили лещите си и удължавате употребата им с няколко дни или седмици. Голяма грешка! Това може да инфектира очите ви по същия начин, както развалената храна би инфектирала стомаха ви. Просто не го правете!

Слънчевите очила не са просто мода

Свикнахме да приемаме слънчевите очила като тенденция и сякащ забравихме, че тяхната роля всъщност е да предпазват очите ни от ултравиолетовата светлина. Няма значение, че навън е студено. Силната светлина през зимата е опасна за очите ни, точно колкото и през лятото. Не забравяйте очилата си вкъщи.

Хранете се за здрави очи

Според последни изследвания, очите ни имат нужда от специфични витамини и минерали, сред които цинк, мед, бетакаротин, витамин С и Е. Благодарение на тези микронутриенти можем да предпазим очите си от дегенеративни проблеми с цели 25%. Освен това омега-3 мастните киселини, сред които лутеин и зеаксантин, са изключително важни за това очите ни да бъдат в оптимално здраве.