frida.bg
потенето

8 изненадващи ползи от потенето по време на упражнения

Потенето. Опитваме се да го скрием, да го премахнем, да се освободим от него. Потенето обаче е изключително полезно за здравето ни по редица фактори. Освобождаването от токсините и по-бързото възстановяване на мускулите след тренировка са само много малка част от тях.

Макар на пръв поглед процесът на потене да ни смущава, той е напълно естествен физиологичен процес, който се грижи за нашето здраве и красота. Близо 4 милиона жлези участват в процеса като смесват вода, соли, аминокиселини, протеини и други субстанции, за да създадат това, което ни е наричаме просто „пот“.

Потенето също така е индикатор за промени в здравословното ни състояние. Например, неприятната миризма при спазването на добра хигиена често се дължи на хормонален дисбаланс, бактерии или вируси, както и на физиологични промени, за които трябва да се консултираме с лекуващия ни лекар.

Защо се потим?

Това е основен въпрос, който рядко си задаваме. Има няколко основни причини за това защо се потим. Най-вече потенето е начин тялото ни да регулира телесната температура и да се охлади – независимо дали става за горещо време или стрес.

Често се потим дори и когато е студено. Това се дължи на тревожност или повишен ентусиазъм, но и двете състояния са свързани с увеличаване на стресовите хормони в тялото.

Какви са ползите от потенето?
Детоксикация

Една от основните цели на процеса на потене е освобождаване от токсини, замърсявания и тежки метали. Това се случва най-вече през отделителната система и черния дроб. Когато тяхната работа е затормозена от прекалена интоксикация, потенето се включва като „план Б“. Имайте предвид, че неприятната миризма на потта говори за наличие на твърде много токсини в тялото ви. Направете детокс, за да подпомогнете работата на черния дроб и вътрешните органи.

Отстранява микробите

Според нови изследвания потенето подпомага освобождаването на микробите, които причиняват грип и настинки. Не случайно лекарите препоръчват умерена физическа активност през зимния сезон. Така се предпазваме от разболяване и подсилваме имунитета си.

Защита на сърцето

Потенето, независимо дали по време на упражнения или в сауна, увеличава циркулацията на кръв и заздравява кардиоваскуларната система. Освен това, упражненията съдействат за намаляване на стреса, което още веднъж се грижи за здравето на сърцето.

Намалява „горещите вълни“

Менопаузата е характерна с увеличената секреция на естроген, които стоят в основата на т.н. „горещи вълни“. Според нови изследвания, жените, които увеличават сърдечния си ритъм и се потят, например правейки редовни упражнения, по време на менопаузата имат по-малко горещи вълни. Още една прекрасна причина да спортуваме дори и в менопауза!

По-бързо възстановяване

Потенето увеличава нахлуването на кръв към скелетните мускули, което ни помага да се възстановим по-бързо както след тренировка, така и след прекарана болест или контузия.

Релаксация

Потенето активира парасимпатиковата нервна система, отговорна за релаксацията, доброто храносмилане и възстановяване. Стресовите хормони като кортизол намаляват след едно хубаво потене, докато електролитния баланс е тялото ни се увеличава.

Хубава кожа

Потенето също така съдейства за поддържането на добрия бактериален баланс на кожата. То отстранява патогенните бактерии от нея и ни предпазва от акне. В същото време подобрява състоянието й и подпомага обновяването на епидермалните клетки.

Сексуалното желание

Нека не забравяме, че потта съдържа феромони, които отговарят за нашата сексуална привлекателност. Макар съзнателно да не можем да доловим тяхното влияние, те „летят“ във въздуха и ни влияят на начина, по който „усещаме“ себе си и другите. Не се притеснявайте от потта си, тя е напълно нормална и … секси!