frida.bg

Кога е най-добре да пием първото си кафе за деня?

Съвременния живот е забързан и динамичен, а много хора не могат да си представят ежедневието си без най-продавания стимулант на всички времена – кафето. То дава енергия и разсънва. За множеството хора първото кафе за деня е ритуал и то е едва ли не първото нещо, което правят след събуждането си. Само в САЩ 65% от хората пият кафе всеки ден, а 85% – редовно. В Европа, където кафето е на особена почит, процентът е дори още по-висок.

Според телевизия CNBC пиенето на кафе обаче не е толкова безобидна и проста работа, колкото изглежда. За да има то максимално голям ефект върху нас и да ни се отрази добре – първото за деня кафе трябва да е в точно определено време. Това поне твърди реномираният диетолог Лаура Ципуло.

Първото кафе

По нейни думи пиенето на кафе веднага след ставането не е хубаво. То може да ни направи хиперактивни и дори да ни накара да започнем да треперим. Освен това то много изкуствено ни събужда и не оставя на тялото да се събуди само. Това може да доведе след известно време бързо да ни „свършат батериите“.

Когато се събудим тялото ни е пълно с хормона на стреса кортизол, който ни кара да се чувстваме нещастни, напрегнати и стресирани, но в същото време този хормон ни събужда и прави активни. Според Лаура именно затова няма необходимост непосредствено след сън да пием кафе. Вместо това – най-добре би било първото кафе за деня да се случи в отрязъка от 9:30 до 11:30 сутринта. Именно тогава организмът ни има най-голяма нужда да се събуди, а ефектът от кофеина тогава би бил най-добър.

Независимо от това – ние ви съветваме да пиете кафе тогава, когато ви харесва най-много. Разбира се, без да злоупотребява с него. Наскоро различни проучвания доказаха, че е по-полезно да се пият до 4-8 чаши кафе на ден, отколкото да не се пие въобще. Въпреки това кафето не е полезно в никой случай, когато човек има проблем със сърцето или с високото кръвно.