frida.bg
без баща

Нещата, които всяка жена, израснала без баща, трябва да знае

Статистиката показва, че приблизително една трета от децата живеят в домове без присъствието на техния биологичен баща. Но много други бащи всъщност липсват емоционално поради проблеми като пристрастяване или злоупотреба. В много случаи майките, вторите бащи, бабите, дядовците и други ключови възрастни в живота на детето често запълват празнината. Изследователите обаче са установили, че при децата, които живеят без баща има по-голям риск от негативни резултати, включително бедност, поведенчески проблеми и по-нисък образователен успех.

Емоционалното въздействие на отсъстващия баща
Емоционалното въздействие на отсъстващия баща може да бъде трайно и има потенциал да се намесва в здравите взаимоотношения в зряла възраст

Жените, разбира се, са засегнати по уникални начини в отношенията си с мъжете като възрастни – и това може да предизвика нерешими проблеми.

Проведени изследвания на психолози  установяват, че поне една от всеки три жени се смята за сираче. По-голямата част от тях са споделили, че загубата на връзката с бащите им дълбоко е засегнала множество области от живота им, включително тяхното емоционално и физическо здраве. Страхът им номер едно е, че отново ще бъдат изоставени и техният основен механизъм за справяне е изолацията.

Често дъщерите, израснали без баща, изпитват комбинация от емоции и не се научават как да се справят с травмата от своите загуби до по-късен етап от живота си, когато преживяват болката си и осъзнават, че имат нерешени проблеми. Ето тук е моментът, в който трябва да потърсят помощ от специалист, за да решат проблема с нефункционалните си цикли на взаимоотношения и лошо самочувствие. Тази среща е необходима, за да преминат към живот, изпълнен с увереност, сила и невероятна устойчивост.

Жените трябва да видят как негативният им опит може да доведе до изключително положителни качества

Важно е да видят как техните негативни преживявания могат да доведат до изключително положителни качества. Такива качества са: лидерските способности, устойчивост, съпричастност към другите, сила в криза и непоклатими умения за оцеляване.

Жените трябва да видят как негативният им опит

Ето едни от най-често срещаните проблеми, които дъщерите, израснали без баща,  се сблъскват:

Характерен за тях е страхът от изоставяне

Тъй като те никога не са получили необходимата посока от своя баща, те се учат да съставят своя собствена стратегия за оцеляване. Това може да доведе до отрицателни умения за справяне. Такива са: сексуална нестабилност, цялостно избягване на интимност, изолация, злоупотреба с вещества, безпокойство и депресия.

Дъщерите, израснали без бащи, заявяват, че имат трудности в отношенията и на работното място с мъжете, защото никога не са се научили как да се чувстват комфортно с един мъж. Финансовите ограничения или бедността често следват загубата на бащата и това може да има значително влияние във всяка област на възпитанието на момичетата.

 

 

Снимки: pixabay