frida.bg
успех

Защо не вярваме, че можем да постигнем успех?

Всеки човек иска да постигне успех в начинанията си. Това е напълно нормално. Защо иначе да предприемаме каквото и да било? Точно за това мечтаем, представяме си крайния резултат, бленуваме и не на последно място – предприемаме важните стъпки за осъществяването на мечтите си. Но една част от хората не мечтаят. Не искат да си представят, Не вярват, че могат да постигнат успех. Не е учудващо, че наистина не постигат.

Причината за това се корени в матрицата от вярвания, с която сме израснали. Хората, които като деца са били насърчавани дори и в най-безумните си начинания и мечти често са по-успешни от тези, които са били строго санкционирани от логиката на родителите си – „това са пълни глупости“, „не са реални“ и т.н.

Ако сте израснали с вярването, че няма смисъл да се фантазира, а мечтите са загуба на време, вероятно не вярвате, че можете да постигнете успех. Това се дължи на матрицата от вярвания, с която сте се идентифицирали, а не от нивото на вашите способности. Ето още няколко спънки, които стоят пред хората, които не вярват, че могат да постигнат успехи?

Страх

Страхът от провал е една от най-големите спънки пред успеха. За да успееш в каквото и да е трябва да се провалиш поне няколко пъти. Това е естественият процес на научаване и израстване.

Вина

Много често хората, които не вярват, че могат да постигнат успехи смятат, че НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАТ. Причината е насадено чувство на вина и самообвинения, които саботират както професионалното, така и лично щастие.

Ниска самооценка

Защо имаме ниска самооценка? Всеки от нас разбира какъв е и какъв не е най-напред от оценките на околните. Всяка оценка се вгражда в матрицата на нашето собствено възприятие за себе си. Кой съм аз? Ако сме вградили предимно негативни определения за себе си имаме ниска самооценка, която ни пречи да постигаме целите и мечтите си.

В комбинация със страха и вината се получава един масивен бент, който прегражда коритото на реката на собствения ни потенциал да се разлее в света. Истината е, че това може да се промени с личностна работа и развитие. Всичко зависи от вас!