frida.bg
косата

Коса на възраст: как косата се променя с възрастта?

Косата е важна. Тя е рамката, която обгражда лицето ни. Тя е индикатор за нашето здравословно състояние. Тя е огледало на нашата самоличност. Тя променя себе си в различните възрастови периоди.

Факт е, че с възрастта нашето тяло се изменя и косата ни не прави изключение. Много жени забелязват явни и не толкова явни промени. Тя става по-суха, по-чуплива, по … друга.

Една от най-забележимите промени, които повечето жени отчитат е косопадът и намаляването на обема на косата. Защо това се случва? Според специалистите, това се дължи на генетични фактори, начин на живот, начин на хранене, влияние на средата, нивата на стрес и, разбира се, определящо е дали се грижим за здравето на косата си или не.

Нека направим една „обиколка“ през различните възрасти и да разберем как чувстваме нашата коса през всяка една от тях?

Коса на 20

Когато сме на 20 години никак не мислим за здравето на косата си, просто защото го имаме. Можем да сменим хиляди цветове, да я третираме, да й правим сложни прически, чрез които да изразим своята индивидуалност. Когато сме на 20 косата ни е плътна, кутикулите са здрави и за нея не е проблем да изтърпи нашите смели експерименти. Освен, разбира се, ако не сме стресирани, например по време на изпити, или не сме се подложили на супер ограничаваща диета. Тогава косата ни може да реагира със засилен косопад.

Коса на 30

Повечето жени около 30-те си години създават семейства или както е модерно напоследък – преследват кариера. Нека не подценяваме стресът на работното място, който се отразява не само върху здравето ни, но често и върху косата ни. Тя става по-суха, а хроничният стрес причинява косопад, на който трябва да обърнем внимание.

Бременността, раждането и кърменето оставят своя осезаем отпечатък върху състоянието на нашата коса. Промените в хормоналните нива в комбинация със стреса от интензивната промяна в живота на жената оказват влияние върху състоянието й. Тя става по-рядка и губи плътност.

Освен това по време на бременност мастните жлези започват силно да овлажняват косата, в резултат на което тя става по-бляскава и плътна. Това се променя след раждането, когато ефектът е по-скоро обратен.

Коса на 40

Много жени на 40 трябва да се справят с редица отговорности и задачи, а факторът „време“ става лукс, който трябва да бъде изключително стриктно разпределен. Особено ако искаме да имаме време за всичко, което сме сложили в подредения си график. Много жени на 40 са подложени на силен стрес и нямат време за себе си, което се отразява върху състоянието на косата им.

Косата започва да се изтощава, става изключително суха, накъсва се лесно, а предишната жизненост се задържа само ако се грижим за нея с внимание. Да си признаем честно, на 40 рядко намираме време за това, а трябва. Особено ако искаме да се радваме на здрава и красива коса.

Когато сме на 40 нивата на меланоцитите (меланин) започват да падат, което води до посивяването и побеляването на косата.  Е, добре е да започнем да приемаме допълнително витамин Е, В комплекс и биотин, които ще подсилят красотата на косата, кожата и ноктите отвътре.

Коса на 50

50-те години често вървят ръка за ръка с очакването или изживяването на менопаузата. Тялото преминава през огромна промяна, нивата на естроген падат значително, а нивата на прогестерон се увеличават. Възрастта се отразява и на космените фоликули, които стават уязвими. В резултат нашата коса става още по-крехка, чуплива и по-рядка. Не случайно, много жени над 50 предпочитат по-късите прически, които позволяват по-лесна грижа и комфорт.

Без значение на каква възраст сме, косата е важна! Когато усещаме своята коса мека и жизнена това неминуемо ще се отрази на начина, по който се чувстваме. Има много начини да се погрижим за косата си – домашни маски, витамини, внимание и грижа. Не пропускайте да се грижите за нея още на 20, за да бъде тя все така красива на 40, 50 и 60 години!