frida.bg
" не "

Как да се научим да казваме „ Не ” там, където „Да” променя живота ни към лошо

На всички ни се е случвало да казваме “да”, когато сме знаели по-добре от всеки, че това „да” е толкова безсмислено, колкото яденето на ордьовър, за да бъдеш просто учтив. Но понякога въздействието на това „да” е променящо живота. Да казваме “да” на брак, работа или дом, в който не се чувстваме добре е именно пример за такова зловредно въздействие на нашето „да”. В крайна сметка тези грешки стават очевидни. Ако сте истински честни със себе си, ще осъзнаете, че винаги сте знаели по-добре от всеки, че в дадената ситуация цялата ви същност е крещяла „ не ”, но вие „учтиво”, а всъщност направо „малодушно” сте казали „да”.

Много често имаме силни инстинкти, когато някой не е откровен с нас, нали?
Много често имаме силни инстинкти, когато някой не е откровен с нас, нали?

 Ако някой човек крие гнева си, пулсът ни често се ускорява, сочи изследване. И все пак проблемът идва, когато пренебрегваме тези инстинкти: Вместо това разчитаме на нашия логичен и разумен ум. И умът ни предава твърде лесно. В края на краищата можете да отнесете своите инстинкти до всичко, независимо дали става дума за зловредна връзка или до ужасна сделка за кола.

Казваме “да”, когато имаме предвид ” не “, поради много причини

Някои от тези причини са: да впечатлим, да избегнем конфликти, да бъдем хубави, да се приспособим или да се чувстваме безпомощни. Но много от нас казват “да”, защото никога не сме се научили да казваме “не”, да застанем на земята и да утвърдим границите си. В резултат на това никога не сме научили най-дълбоката форма на самоуважение, която имаме: да се вслушваме и да действаме по съответния начин. Но има начини да го направите.

Доброта

Изследванията показват, че ако преговаряте от името на приятел, вероятно ще преговаряте по-дълго и ще изисквате повече и в крайна сметка ще направите по-добра сделка – особено ако сте жена. Учен-изследовател на състраданието твърди, че трябва да се отнасяме към себе си като към приятел – така ще бъдем по-разумни, уважаващи и любезни към себе си. Освен това ще правим и по-добри сделки.

В ситуация, в която по-скоро предпочитаме да казваме „не”, като например, когато шефът ни ни дава допълнителни ангажименти – представете си за момент, че говорите от името на приятел. Обърнете внимание на всички аспекти, на които, ако казвате „да”, може да навредите на личните цели на приятеля ви (напр. по-голям натиск, по-малко сън и т.н.) и за които знаете, че няма да помогнат на приятеля ви да постигне целите си. Тогава много вероятно ще можете да останете на земята с по-голяма лекота и увереност.

Доброта

Само състраданието, добротата към „вашия приятел” ще ви помогне да направите неговата/своята ситуация по-лесна за него/себе си

Жените, по-специално, са склонни да се обвиняват, когато се провалят, и да приписват своите успехи на други хора и обстоятелства. Те могат да кажат “да”, защото чувстват, че “трябва” да направят нещо и – когато се окажат прекалено ангажирани – да се обвиняват, че не могат да се справят с очакванията.

Можете да снемете стреса в миг

Друга причина да казваме “да” е, че се чувстваме толкова неудобно да кажем „ не ”, че нашите емоции (напр. неудобство, вина или срамежливост) ни съсипват. Изследванията показват, че когато имаме силна емоционална реакция, способността ни да мислим ясно е компрометирана. В този момент даваме най-импулсивния, очевиден и лесен отговор: „Да”. Един от начините да избегнете тази импулсивност е да си поемете дълбоко въздух. Това звучи клише, но е мощна спирачка да кажем импулсивно „да” на предложението за брак, например.

 

Снимки: pixabay