frida.bg
конфронтация

Как да преодолеем страха си от конфронтация (и защо това е нужно)?

Страхувате ли се да защитите себе си и принципите си? Страхувате ли се да изкажете позицията си пред лицето на явната конфронтация? Страхувате ли се от това да влезете в конфликт? Това несъмнено са неприятни, но в същото време и неизбежни ситуации в живота на всеки човек.

Повечето хора обаче опитват всячески да избегнат конфликтите – сякаш те представляват опасност, която застрашава сигурността ни. Но ако не умеем да защитим себе си и хората, които обичаме; ако не умеем да заявим себе си дори и пред лицето на конфликта – тогава предаваме себе си, трупаме измълчаното в телата си и започваме да се разболяваме. Струва ли си?

Защо се страхуваме от конфронтация?

В основата на страха от конфронтация стои най-вече социалната тревожност или добре познатият синдром „какво ще кажат хората“. Може би си прехапвате езика, защото се опасявате, че другите хора няма да са съгласни с вас и ще ви отхвърлят. Може би преглъщате своята истина, защото смятате, че тя ще нарани другите или ще им причини дискомфорт? Може би избирате да си замълчите в напрегната ситуация, защото „по-умният винаги отстъпва“ или защото сте „над нещата“. Каквато и да е причината, поради която избягвате конфликтите, трябва да знаете нещо.

Умението да защитаваме себе си

Крайностите винаги ни поставят в сериозен риск. Не е въпросът в това да сме бунтари и да влизаме в конфликт за щяло и нещяло, нито в това да „преглъщаме живи жаби“, когато в гърлото ни напира мощния зов да изкажем нещо важно за нас.  Умението да знаем да се изразяваме и да защитаваме себе си дори и това да означава конфронтация с някого е изключително ценно.

Живеем в свят, в който свободата се превърна в „свободия“ и личните ни граници с поставени в рискова ситуация. Понякога трябва да влезем в спор и да конфронтираме нашите ценности с тези на другите, за да защитим своя свят и жизнено пространство. Важно е да умеем да изразяваме гледната си точка точно и конкретно, както и да знаем кога да кажем „не“, когато дадена ситуация или човек застрашават личните ни граници.

Започнете с малки стъпки

Преодоляването на страха от конфронтация, както с много други страхове, може да започне с мънички стъпки. Просто се научете да казвате „не“, да изказвате мнението си дори, когато знаете, че другият няма да го одобри, както и да казвате кога една ситуация е неприятна за вас.

Ако имате страх от конфронтация това са сложни задачи, особено когато тревожността е сковала гърлото и цялата ви същност. Помнете едно, вие сте най-важни за себе си. Научете се да се защитавате и да очертавате граница около себе си.

Конфликтите са излишно дисквалифицирани. Всъщност те са ни нужни, за да заявим позицията си и да променим нещата, когато те не са добри за нас. Понякога да се изправим лице в лице с конфликтите е начинът да направим важна промяна, от която имаме нужда, за да живеем в мир със себе си.