frida.bg
сексът

Тайната причина защо сексът е толкова важен в отношенията

Ново изследване, посветено на секса, показва истинската причина защо сексът е толкова важен в отношенията. Вижте какво е установило проучването!Ние, хората, свързваме добрите отношения със сексуалността, приемайки съвсем естествено, че при щастливите двойки привидно сексът е по-чест, отколкото при техните нещастни колеги.

Но дали някога сте обмисляли точно това, което е свързано със секса, което го прави толкова полезно за връзката на двойката? Едно ново и изключително добре проведено изследване от 2017г. посочва изненадваща роля не на самия секс, а на привързаността, която съпътства сексуалността между партньорите. В продължение на серия от четири отделни проучвания изследователите са успели да определят начина, по който всекидневните целувки, прегръдки и допира между партньорите допринасят уникално за удовлетворението на взаимоотношенията и цялостното благосъстояние.

Нека да разчупим това уравнение за сексуално щастие за момент, преди да разгледаме детайлите на изследването: изследователите започват с утвърдената констатация, че хората изпитват по-високи нива на благосъстояние, когато имат активен и задоволителен сексуален живот. Както отбелязват, резултатите от предишни изследвания показват, че „благосъстоянието на хората, които правят секс веднъж седмично, в сравнение с тези, които правят секс по-малко от веднъж месечно, е по-голямо многократно”.

Ние, хората, свързваме добрите отношения със сексуалността,

Дали самият секс, или нещо в сексуалната дейност е това, което е толкова добро за нашето щастие?

Може да се твърди, че хората, които са по-щастливи, са по-склонни да правят секс по-често, защото са в добри отношения и са доволни от това. Следователно добрият секс ще следва динамиката на добрите отношения. Също така е възможно хората, които са по-позитивни по принцип, да са по-склонни да участват в близки отношения, които на свой ред са от полза за тяхното благополучие. Този цикличен процес би означавал, че щастливият просто ще стане по-щастлив.
Изследването, което екипът е завършил, е включвало поредица от проучвания върху възрастни двойки, включващи повишени нива на контрол, включително и в последното изследване, не само еднократна съвкупност от корелации, но и по-сложни анализи в реално време.

Предишно проучване

Предишно проучване е показало, че хората оценяват отношенията си положително, когато са посочили, че са правили секс през последните 24 часа.

Въздействието на секса върху щастието се дължи в голяма степен на повишаване на привързаността, свързана със сексуалната активност.
Както заключават авторите, „Поради това сексът изглежда не само благоприятен поради физиологичните или хедонистични ефекти, а защото насърчава по-силна и по-положителна връзка с партньора“. С течение на времето подобен опит създава укрепване на връзката между партньорите, което означава, че тяхното дългосрочно удовлетворение от взаимоотношенията също е подкрепено.

 

 

Снимки: pixabay