frida.bg
книги

За удоволствието от четенето, и защо да четем стойностни книги

Информацията никога не е била толкова достъпна, колкото е днес! Интернет пространството прелива от „info“, всеки се определя като „web writer“ и понякога се чудя – къде останаха хубавите книги? Онези, които разгръщаш с удоволствие и се потапяш в красотата на дълбоката и смислена литература.

Да, този текст е далече от класическо произведение на Достоевски, но е едно малко вдъхновение, с което да си припомним удоволствието от една хубава книга. Защото четенето на стойностни книги ще ни помогне по много начини. Например…

Четене за висока емоционалната интелигентност

Книгите ни въвличат не само в историите си, но и в дълбочината на характерите, които създават тези истории. Писателите притежават дарбата да ни разкриват сложността на човешката душа, а това на свой ред ни провокира да изпитваме широк спектър от емоции, както и едни от най-важните сред тях – състрадание и емпатия.

Четене за лесно решаване на проблеми

Много често сюжетите в книгите ни въвличат в сложни и заплетени ситуации, а писателите ни разкриват перипетиите и успехите в решаването им от главните действащи лица. Това обогатява нашия опит  в решаването на проблеми. Дори и да не ви се вярва, ние учим как да се справяме с трудните ситуации в живота ни не само от собствения си опит, но и от наблюдението на това как другите се справят. Защото след като те могат, можем и ние!

Четене за богат езиков репертоар

Една от най-ценните ползи от това да четем книги всеки ден е, че ще обогатим своя езиков речник, с които изразяваме своя вътрешен свят. Сложна е човешката душа и с колкото повече думи разполагаме толкова по-точно ще можем да опишем себе си, както и да разкажем своята собствена история.

Четене за опознаване на света и различните култури

Трябва да имаме „широка обща култура“, нали? Това понятие е толкова широко, че едва ли му отдаваме голямо значение в ежедневието си. Всъщност, то съдържа безценна истина. Четейки можем да се потопим не само в истории, съдби и преживявания, които не са нашите. Можем също така да пътуваме във времето и да опознаваме света от комфорта на мекото кресло вкъщи.

Четене за намаляване на стреса

Когато се потопим в тишината на една хубава книга всички задачи, отговорности, проблеми изчезват. Е, поне за малко. Въпреки че това не е перманентно решение за справяне със стреса всеки от нас има нужда от малка почивка, в която да се отпусне и да вентилира напрежението. Затова защо не си  подарим още днес?

Четенето на книги освен приятно време ни дава много повече. То обогатява нашия емоционален свят и стимулира когнитивните ни функции – памет, концентрация, внимание, въображение. Важно е да четем стойностна литература. Тя ще ни помогне да разширим своя вътрешен свят, въображение и живот!