frida.bg
приятели

Как да станем приятели на своите деца

Много възрастни смятат, че е изключително трудно да станат приятели на своите деца. Вижте няколко идеи, които ще ви помогнат да се научите как да бъдете приятели на своите деца.

Играйте с тях, за да станете приятели

Започнете редовно да играете заедно с децата си, като например да градите градове от Лего или да рисувате – всичко, на което сте сигурни, че ще се насладят. Те ще се научат да ви ценят и връзката ще започне да се формира, ако взаимодействате с тях на тяхното ниво. Без значение колко малко време имате вкъщи, опитвайте да намирате повече време за тези дейности.

Покажете им, че в основата на общуването са нуждите,

Покажете им, че в основата на общуването са нуждите, а не желанията

 Предоставете това, което можете да си позволите, и ги предупредете за ограниченията си. Когато дрехите на вашите деца, например, омалеят, учете ги, че не трябва да ги изхвърляте, а да ги подарите на по-малки деца, имащи нужда от дрешки. Това ги учи на човечност и доброта и възпитава желание да си помагат едно на друго.
Кажете им също така, че ние, родителите, работим усилено, за да им осигурим тези дрехи, играчки и пособия и съответно се борим за техните нужди. Нека да знаят защо ги осигуряваме и също, че те от своя страна трябва да ни дадат компенсация за това, например под формата на добро поведение или представяне в училище. Обсъдете това открито и им дайте това, което е необходимо по отношение на тяхната област на обучение или таланти, техните специфични нужди и други подобни.

Но не бъдете груб и взискателен човек. Така само бихте ги изплашили и ще станете човек, от който се страхуват, но не уважават. Вие трябва да ги учите и ръководите, но в замяна трябва да получавате само уважение и любов.

 Срещайте се в групи

 Провеждайте срещи, на които всяко дете да разказва какво иска да стане в живота. В отговор им давайте някакъв съвет. Посъветвайте ги важни неща, които ще допринесат за техните мечти и бъдеща кариера. Бъдете водач, а не владетел. По това време можете дори да оформите мечтите им и да ги накарате да видят и ценят работата в екип и екипните връзки.

Помогнете на детето да прави разлика между „да“ и „не“

 Опитайте се да бъдете справедливи, открити и ясни, когато вземате решение. Бъдете спокойни, но твърди. Когато вземате решение и се наложи да промените решението си по-късно, трябва да имате основателна причина, която да обясните. Говорете възможно най-точно. Не забравяйте, че децата виждат повече, отколкото могат да чуят.

 Не използвайте насилие като метод за контрол

 Не е добра родителска практика да се спори със съпруг или партньор пред децата. Опитайте се да бъдете нежни, колкото можете. Използвайте спокойни умения за разрешаване на конфликти. Винаги, когато почувствате, че се ядосвате, бройте до десет и поемете дълбоко въздух, за да не изгубите контрол. Това не означава, че не може да се ядосвате или да се притеснявате, но се опитвайте да контролирате гнева си. Бъдете пример за обединител.

Бъдете истински

 Не бъдете лицемери. Фалшивите обещания и ненужните ангажименти не са добри за децата. Децата няма да повярват на баща, който знае как да обещава, но не знае как да изпълни. Добре е да изненадвате децата си с необходимите подаръци и неща, които могат да допринесат за техния растеж и развитие. Не използвайте тези неща обаче, за да злоупотребявате и да експлоатирате децата. Те ви вярват и на този етап всичко, което правите, ще окаже голямо влияние върху живота им.

Бъдете истински
Не забравяйте да регламентирате и наказанията

Наказанието е също толкова важно, колкото и поощрението. Децата трябва да бъдат наказвани по подходящ и справедлив начин. По време на събирания и игри, се опитвайте да регламентирате правила и наказания, за да ги научите, че всяко общество се нуждае от закон и ред. Наказанието не трябва да бъде по-лошо от извършеното провинение.

Бъдете любящ и грижовен родител с дисциплина и тактичност.  Наказанието трябва да бъде известно и детето да стане част от правилата.

Оценявайте децата, когато се справят добре

Казвайте им онези неща, които са добри и другите, които изглеждат погрешни. Използвайте своята култура, обществени ценности и ги правете приветливи, колкото можете. Поощрявайте ги да ценят другите и да бъдат толерантни.

И някъде в пубертета ще откриете, че сте отгледали свои отговорни приятели!

 

 

Снимки: pixabay