frida.bg
продуктивни

Как да бъдем максимално продуктивни, когато работим от вкъщи?

Все повече хора предпочитат свободните професии, които предлагат гъвкаво свободно време и възможност за работа от вкъщи. Да бъдеш „фрийлансър“ или да не бъдеш? Това е въпросът, който много млади хора, си задават. Работата от вкъщи изглежда примамлива, защото не ни ограничава, но в същото време може да бъде нож с две остриета. Особено ако не сме развили волята и уменията си да планираме.

Много хора, които работят от вкъщи вместо от офиса споделят, че у дома има хиляди неща, които могат да ги извадят от „работна кондиция“. Рутинните задължения никога не спят, а от друга страна уютът на дома има навика да притъпява концентрацията ни. С няколко думи, да работиш в домашна обстановка не винаги е най-продуктивния начин да свършим работата си.

Как да превърнем работата от вкъщи в супер продуктивна дейност?

Ставайте във фиксиран час

Изкушението да останете в леглото до късно със сигурност е голямо, когато нямате установено работно време. Това може да бъде голям риск, тъй като денят се познава от сутринта, а вашият ден със сигурност няма да започне по най-продуктивния начин. Изградете си навика да ставате рано по едно и също време. Решете колко време ви е нужно, за да се приготвите за работа и когато сте готови…

Пригответе своя офис кът

Не всеки от нас може да си позволи да има цяла стая, която да пригоди за свой офис. Повечето от нас трябва да се задоволят с това да подредят специален кът за работа. Опитайте да го създадете близо до прозорец и сведете дразнителите около вас до минимум. Все пак не искате да се разсейвате, нали?

Поставете зелено растение близо до лаптопа си. Зеленият цвят отморява очите. Уверете се, че столът, на който седите е достатъчно удобен – това е изключително важно, когато трябва да прекараме часове в работен процес в седяща позиция. Качественият офис стол и подреждането на офис кът си заслужават инвестицията на време и средства!

Направете си график

Проблемът  с графиците не е самото им изготвяне, а следването им – знаем го от личен опит! Когато правите своя график (да, важно е!) определете каква е по-голямата цел или какво искате да постигнете, следвайки този график.

Запишете я на голям лист и я поставете на видно място, за да можете да я виждате всеки път, когато искате да нарушите графика си. Тренирайте волята си и това със сигурност ще доведе до успех в постигането на вашата цел!

Оставете телефона в другата стая

Няма смисъл да ви обясняваме защо това е важно. Проверяването на нотификациите и социалните мрежи е пристрастяване, което отнема от концентрацията и енергията ни. Всеки път, когато се разсейвате, за да „чекнете“ facebook акаунта си, изхвърляте енергия, която би помогнала да бъдете по-фокусирани и продуктивни.

В крайна сметка, кое е по-важно за вас? Оставете телефона си в другата стая, за да не се изкушавате и да не се разсейвате. Първо работата, после удоволствието!

Фиксирайте почивките си

Това че работите от вкъщи не означава, че можете да правите почивки на всеки 30 минути. Имайте предвид, че всеки път когато излезем от работен процес губим концентрация.

В резултат ще трябва да се адаптираме наново след това, а адаптацията изчерпва енергията ни. Фиксирайте почивките за обяд и кафе и се придържайте към тях. Все пак сте на работа, нали?