frida.bg
отпуснати

Пълен релакс: какво се случва с тялото ни, когато сме отпуснати

Всички ние искаме да сме щастливи, спокойни и да се радваме на цветовете на живота! Но какво всъщност означава това „пълен релакс“ и какво се случва с тялото ни, когато сме напълно отпуснати и релаксирани?

Парасимпатикова нервна система в действие

Осъзнатото навлизане в спокойно и релаксирано състояние на ума намалява нивата на стресовите хормони, каквито са кортизолът и адреналинът. Те са резултат от действието на симпатиковата нервна система (активация).

Когато сме под влиянието на хроничен стрес това предизвиква прекомерно отделяне на стресови хормони, които са в основата на възпалителните процеси в тялото. Според специалистите, този ефект е в основата на редица автоимунни заболявания и здравословни проблеми, от които страдат съвременните хора.

Когато намалим темпото и се успокоим на емоционално, ментално и физическо равнище започваме да активираме парасимпатиковата нервна система (релаксация). Това е изключително важно по редица причини, които ще изброим тук:

Намаляване на стресовите хормони

Вече споменахме, че когато преминем в режим „пълен релакс“ стресовите хормони започват да намаляват, тъй като вече нямаме нужда от тях. Няма нужда да се бием, да бягаме, да побеждаваме и да се справяме с опасности.

Ние сме в безопасност, отпуснати и напълно релаксирани. Осъзнатото отпускане на нервната система ще ни помогне да намалим хормоните на стреса, а това на свой ред ще се отрази прекрасно върху съня, настроението, креативността и нивата ни на енергия.

Намаляване на сърдечния ритъм

Когато сме отпуснати и релаксирани нивата на стресовите хормони в тялото ни намаляват, а това забавя сърдечния ни ритъм. Според специалистите, този ефект на релаксацията повишава концентрацията ни, намалява тревожността и ни прави много по-ефективни.

Повишаване на имунитета

Хроничният стрес изтощава организма ни и води до нисък имунитет. Когато сме релаксирани и отпуснати ние намаляваме ефектите на стреса, а това на свой ред повишава имунитета ни и ни помага да сме по-здрави.

Стимулиране на храносмилането

Когато сме стресирани цялата ни енергия отива към крайниците, за да ги подготви за „борба или бягство“. Когато сме отпуснати се случва точно обратното – енергията ни отива към храносмилане – както на храната, така и на преживяванията ни.

Избистряне на ума

Дълбоката релаксация намалява темпото на мозъчните вълни и подпомага възстановяването на мозъка. Това на свой ред повишава концентрацията ни и ни помага да взимаме по-добри решения.