frida.bg
простуди

10 храни, които ще ни помогнат да се справим със зимните простуди

Зимата – сезонът, в който най-често се разболяваме. Падането на температурите води до скок на болестите, но можете да надхитрите обикновения студ в кухнята. Вижте няколко имуностимуланта, с които да заредите хладилника и килера си през тази зима, за да стоят далеч от вас зимните простуди.  

Червени чушки срещу зимни простуди

Червени чушки срещу зимни простуди

Знаете, че витамин С е от съществено значение за подсилване на имунната система, но знаехте ли, че червените чушки съдържат двойно повече количество от това в цитрусовите плодове? Консумирането на пет различни порции плодове и зеленчуци на ден може да осигури повече от 200 мг витамин С и по този начин естествено да повишите имунитета си.

Копър

 Копър

Копърът съдържа около 20% витамин С. Неговият редовен прием увеличава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания. Консумирането му позволява на белите кръвни клетки, тези, които унищожават бактериите и вирусите в организма, да работят по-усилено, което намалява шансовете ви да се простудите.

Кисело мляко

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа пробиотици, които помагат на организма да се противопостави на бактериите и да помогне за по-бързо възстановяване от инфекции. Пробиотиците в киселото мляко са здравословни бактерии, които подпомагат храносмилането. 60% от имунната система е концентрирана в стомаха.

Зелен чай

Зелен чай

Той не само подпомага загубата на тегло, но съдържа и антиоксиданти, необходими за оптималното ни здраве. С научни изследвания е доказано, че зеленият чай предпазва тялото от окислители и свободни радикали, които могат да причинят вреда на организма, когато не са регулирани правилно.

Сладки картофи

Заменете традиционните картофи за сладки картофи. Вторите са богати на антиоксиданти и подобряват функцията на клетките.

Чесън

Чесън

 Чесънът е продукт, за който е установено, че помага да се преборим с простудните заболявания. Също така съдържа калциеви, калиеви и серни съединения, които спомагат да се отървем от нежеланите бактерии.

Куркума

Куркума

Не само, че придава на вашето ястие аромат, подобен на къри, но куркумата се бори с инфекциите и възпаленията, като предотвратява уврежданията, причинени от свободните радикали.

Сьомга

Сьомга

Богата на протеини, сьомгата е суперхрана за получаване на важни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, които са необходими за активирането на Т-клетките. Колкото по-голям е броят на Т-клетките, толкова по-голям е шансът ви да не се разболявате.

Стриди

Стриди

Стридите съдържат витамин С, витамин Е и множество антиоксиданти, които поддържат клетките здрави.

Брюкселско зеле

Брюкселско зеле

Не само че брюкселското зеле осигурява тонове хранителни вещества за толкова малко количество калории, но и предотвратява увреждането на клетките в тялото. Всичко, от което се нуждаете, е половин чаша, за да ви осигури половината количество витамин С, което се препоръчва на ден.