frida.bg

5 разлики между мъжете и жените, които ще ви изненадат

Мъжете са от Марс, а жените – от Венера, нали? Семейство Пийз, авторите на тази толкова популярна книга, със сигурност знаят, че двата пола сякаш са спуснати от различни планети. Предлагаме ви няколко разлики между мъжете и жените, които ще ви изненадат и ще ви накарат да приемате другия и своя пол с малко повече разбиране и, да, със малко повече състрадание.

Защо жените запомнят всичко?

Жените помнят дати, жестове, моменти и в същото време са способни да държат в ума си много повече неща наведнъж в сравнение с мъжете. Това се дължи на факта, че жените имат по-голям хипокамп (област в мозъка, пряко свързана с формирането на спомените и мотивацията). Неслучайно жените помнят повече неща, които мъжете обикновено забравят.

Жените чувстват, мъжете мислят

Мъжете разсъждават и се аргументират чрез емпирични факти. Така е устроен техния мозък. Те сканират околната среда за заплахи и предизвикателства, защото това е важна част от т.н. мъжко устройство. Жените притежават по-скоро интуитивен подход. Те са силни в това да слушат интуицията си и да аргументират поведението си през емоциите, а не през логиката.

Решаването на проблеми

Мъжете и жените решават проблеми по напълно различен начин. Мъжете имат склонността да се затварят в себе си, да премислят, да анализират, за да стигнат до правилното за тях решение. Жените намират решение чрез разширяване на периметъра, например чрез разговор, получаване на различна гледна точка и споделяне.

Защо жените правят драми?

Да, ние, жените често влизаме в своите емоционални драми и това не се дължи само на хормоналните пикове и спадове. Женският мозък просто е устроен различно. Жените имат по-голяма предна кора на мозъка, която е свързана с обработката на емоциите и тревогата. Не е учудващо, че жените много по-често са по-тревожни в сравнение с мъжете.

Защо мъжете и жените влизат в конфликт?

Е, това не е толкова учудващо ако имаме предвид факта, че жените и мъжете имат напълно различен подход. Мъжете подхождат към разговора през логиката, а жените – през интуицията и емоциите си. Какво се получава на практика? Те просто не се разбират. Сякаш говорят на различни езици. Е, това наистина е така!