frida.bg
ябълки

5 невероятни причини да хапваме повече ябълки

„Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“ – гласи народната пословица! Ябълките са прекрасен начин да се заредим с витамини и минерали, за да бъдем здрави. Те са на ръка разстояние и точно в сезон. Вдъхновяваме ви да отидете до близкия пазар за пресни плодове и зеленчуци и да напълните пазарската си кошница с хубави български ябълки, защото те…

… поддържат зъбите здрави

Ябълките са алкална храна и като такава те подпомагат добрия киселинен баланс в устната кухина. Ябълките увеличават секрецията на слюнка и подпомагат отстраняването на бактериите и остатъците от храна от устата. По този начин те не само поддържат зъбите и венците ни здрави, но и ни помагат да имаме свеж дъх. Богатото количество на фибри в ябълките също така подпомага отстраняването на плаката по естествен начин. Хапвайте по една ябълка преди всяко хранене, за да подпомогнете храносмилането си, както и по всяко друго време, за да алкализирате устната си кухина.

… стимулират мозъчната дейност

Ябълките съдържат богато количество от антиоксиданта кверцетин, който намалява риска от съдови заболявания и освен това предпазва нервните клетки от дегенерация и упадък. Според ново изследване, един ябълков сок на ден ни предпазва от Алцхаймер и други дегенеративни нарушения. За да извлечем максимална полза е добре да хапваме ябълките с кората, тъй като в нея се съдържа най-голямо количество от този безценен антиоксидант за добро мозъчно здраве.

… за здраво сърце

Благодарение на голямото си количество разтворими фибри, ябълките подпомагат поддържането на ниски нива на холестерол. В комбинация с флавоноидите, които също се откриват в тях, те намаляват кръвното налягане и ни предпазват от сърдечни проблеми.

…за здрави кости

Смята се, че ябълките ни предпазват от развитието на остеопороза, тъй като спомагат за увеличаването на костната плътност и здравина. Те съдържат компоненти, които засилват усвояването на калция, който на свой ред води до поддържане на здрава костна система.

… пазят здравословното ни тегло

Фибрите в ябълките намаляват апетита, засищат и подпомагат добрите бактерии в стомаха. Това на свой ред намалява възпалителните процеси и ни помага да поддържаме здравословно тегло без усилие!