frida.bg
кожата

„Безобидни“ навици, които вредят на кожата на лицето ни

Състоянието на нашата кожа се влияе от редица фактори, сред които замърсяването от околната среда, начина на хранене, навиците за сън и почивка, както и нивата на стрес в организма ни. Кожата ни е индикатор за нашето здравословно състояние, както и за хормоналните промени в месечния ни цикъл. Тя е нашата визитна картичка, с която представяме както своята увереност, така и начинът, по който се грижим за здравето си. Ако смятате, че правите всичко „правилно“, но кожата ви все пак не е в перфектния си вид, може би допускате някоя от тези грешки. Те изглеждат безобидни, но всъщност причиняват дълготрайни „следи“ по кожата ни. Кои са те?

Спите по корем или на една страна

Няма как да контролираме позицията, в която спим, нали? Често изпитваме най-голям комфорт, когато легнем по корем или на една страна. Но какво се случва с кожата на лицето ви в този момент? Когато кожата ни е притисната между възглавницата и тежестта на тялото ни това спомага за образуването на бръчки и фини линии. От друга страна, досегът с калъфката на възглавницата излага кожата на бактериите, които имат навика да се застояват там.

Какво можете да направите?

Най-добре е да създадем навик да спим по гръб. В началото това ще бъде само опит, но малко по малко тялото ни ще започне да намира комфорт в тази позиция и ще се адаптира. По този начин ще предпазим кожата на лицето си от раздразнения и поява на бръчки.

Не почиствате телефона си

Само си представете колко пъти на ден посягате към смартфона си. В метрото, на улицата. Докато пазарувате или зареждате гориво. Естествено, без да сте измили ръцете си преди това. Бактериите полепват по смартфона ни, а когато той прозвъни просто го поставяме на ухото си, нали? Точно на бузата. Това води до поява на акне и раздразнения точно в тази област на лицето.

Какво можете да направите?

Опитайте да почиствате регулярно телефона си, съхранявайте го в предпазен калъф, а когато е възможно просто използвайте високоговорителя.

Пипате лицето постоянно

Този навик е често срещан особено ако сте тревожни или стресирани. До голяма степен той е несъзнателен, но ние можем да го контролираме. Когато постоянно докосвате лицето си това води до разпространение на бактерии и замърсяване, което на свой ред причинява проблемна кожа и раздразнения.

Какво можете да направите?

Ако този навик се дължи на това, че сте изнервени в работата или страдате от хроничен стрес най-напред се погрижете за спокойствието си. Йога или разходка сред природата ще свършат добра работа за успокояването на нервната ви система.

Използвате МНОГО козметика

Когато опитвате да се справите с възпаленията или акне, използвайки много продукти, атакуващи този проблем това може да доведе до обратен ефект. Дори козметиката ни да е качествена натрупването на твърде много „външни“ съставки може да доведе до раздразнение, зачервяване и дори обрив. С тези симптоми кожата ни казва, че не може да се адаптира към многообразието, което й предлагаме.

Какво можете да направите?

По възможност изберете да ползвате една серия продукти, в които активните съставки са сходни. По този начин ще облекчите кожата си, тъй като тя няма да се налага да се адаптира към твърде различни активни съставки.