frida.bg

5 причини да правим йога в офиса (и на всяко друго място)

Стоенето в една и съща поза с часове, както и стреса на работното място се отразяват както на тялото, така и на психиката ни. Често чувстваме раменете и гърба си сковани, напрегнати, преуморени, а ума си – неспокоен и хаотичен.

Йога упражненията могат да ни помогнат да се справим със сковаността, но и да подобрим настроението и мотивацията си за постижения. Само няколко разтягания на всеки час ще внесат огромна промяна в начина, по който усещаме себе си. Представяме ви още няколко причини да правите йога в офиса, плюс няколко упражнения, с които да започнете. Лесно е!

Правете йога в офиса, за да…
Редуцирате стреса

Работата ни е свързана със стрес. Стресът в нормални количества има положително влияние върху нас. Той ни държи активни и в кондиция. Но когато е в повече, стресът има по-скоро обратен ефект. Хроничният стрес е в основата на повишената тревожност и ниските професионални резултати.

Ако правим йога в обедната почивка или просто се разтегнем с правилните упражнения, ние ще освободим напрежението от тялото си и по този начин ще се предпазим от негативните ефекти на стреса.

Повишите енергията

Колкото по-малко се движим, толкова по-уморени сме. Може би сте забелязали този ефект в своето ежедневие. Дори няколко минути йога ще раздвижат кръвообращението ви и ще ви осигурят прилив на енергия.

Подобрите концентрацията

Едно от важните неща, на които йога ни учи е да присъстваме в момента „тук и сега“. Връщайки се в настоящия момент ние всъщност започваме да подобряваме своята концентрация. Тя на свой ред ще ни помогне да свършим работните си задачи много по-бързо и ефективно.

Подобрите стойката си

Ако работата ви е свързана с компютър, вероятно прекарвате голяма част от времето си наведени пред монитора. Тази позиция води до влошаване на стойката, а ние знаем колко е важна тя, особено в работата ни с хора. Добрата стойка не само ни предпазва от гръбначни проблеми, тя изпраща сигнал към останалите, че сме уверени в себе си и мотивирани за успехи.

Повишите самооценката си

Когато се чувстваме добре в тялото си, това се отразява върху всички аспекти на живота ни, включително нашата работа. Йога упражненията повишават гъвкавостта и подживността ни, а това на свой ред води до по-добре усещане на собственото тяло, както и до чувство за лекота, подвижност и здраве. КОгато се чувстваме добре в себе си, това ще намери своя израз в повишаването на нашата самооценка.