frida.bg
работното си пространство

Как да направим работното си пространство по-удобно и уютно за пребиваване

Независимо дали работите от дома си или в офиса, важно е да се чувствате комфортно в работното си пространство. Удобният и привлекателен офис увеличава производителността и ефективността, в допълнение към повишаването на морала. Вижте някои от нещата, които могат да подобрят работната ви среда.

Осветлението

Осветлението

В идеалния случай в работното си пространство трябва да имате много прозорци и естествена светлина. Тъй като това невинаги е възможно, трябва да се опитате да увеличите максимално осветлението, което имате и да добавите осветление на бюрото си.

Лампата трябва да е на бюрото и освен това трябва да обмислите използването на осветление над главата. Може би сте забелязали, че се чувствате по-малко енергични през зимните месеци. Това се дължи на липсата на излагане на слънчева светлина. Слънцето стимулира настроението ни и ни прави по-продуктивни. Също така е важно да имате изкуствено осветление в работното пространство, за да улесните четенето, писането и други дейности.

Подредете бюрото си!

Разхвърляното и объркано работно пространство не може да бъде по-продуктивно и по-вдъхновяващо от чистото и подредено. Така че, преди да започнете да изпълнявате задачите си за деня,  поставете всичко там, където му е мястото. Но и тук има малък ключ. На откритите лавици, поставяйте листовете и папките, които най-често ви трябват, така че да се подсещате, щом ги видите.

Шкафовете и чекмеджетата са чудесни за прибиране на някои неща, които не използвате много често. Ако работите с документи, организирайте ги с помощта на проста система. Ако имате много книги във вашия офис, библиотеката би била идеална.

Направете работното си пространство за една цел

Не смесвайте работата с личния си живот. Ако решите да работите от дома, трябва да изберете място, което не трябва да използвате за нищо друго. В идеалния случай трябва да имате отделна стая за това. Други добавени цели ще ви разсейват само от работата ви.

Освен това, като имате определено работно пространство, можете да го организирате и да го украсявате колкото желаете, без да се притеснявате за нищо друго. Добре е да се определят граници между професионалния и личния живот. Така че, когато влезете в офиса, трябва да престанете да мислите за дома.

Направете работното си пространство за една цел

Поставете кабелите под контрол

Всички ние можем да се съгласим, че кабелите могат бързо да излязат извън контрол и да ни побъркат. Често се опитваме да пренебрегнем проблема, но положението само се влошава. Така че опитайте се да намерите начин да ги организирате. Едно просто решение може да бъде да ги свържете под бюрото.

Но ако искате да бъдете истински организирани, можете да ги маркирате. Освободете се от всички кабели, които биха могли да ви попречат да работите свободно. Можете да ги залепите встрани на бюрото или да намерите по-творчески начин да ги организирате. Можете да превърнете кабелите в произведения на изкуството.

Създайте си оптималната за вас температура

Температурата във вашия офис е важна. Ако е твърде горещо, не можете да се концентрирате правилно. Ако е твърде студено, не можете да бъдете продуктивни. Задайте температурата, която ще ви накара да се чувствате удобно. Ако сте повече хора  в стаята, другите може да протестират срещу вашата идеална температура. Тогава си вземете вентилатор или духалка, например.

 

Снимки: pixabay