frida.bg

Хората са предразположени да прощават

Хората са много по-склонни да прощават, отколкото се предполагаше досега, сочи едно ново мащабно изследване, съобщава Independent. В същото време – оказва се, че сме склонни да подминаваме лошото поведение на хора, държащи се зле, защото смятаме, че биха могли да ни помогнат в бъдеще. Същото обаче не важи за личности, които се държат добре… колкото и парадоксално да звучи.

Именно лесната склонност да прощаваме на лоши постъпки може да е една от основните причини, които обясняват защо толкова много хора пазят отровните си взаимоотношения с партньори и приятели.

Добър или лош?

Изследователите обаче казват, че това е и за добре. Има причина мозъкът да е склонен да прощава. В много случаи принципно добри хора се държат зле или правят лоши за нас постъпки – по инцидент или без да искат. Ако ние нямахме склонността да дадем прошка – на практика щеше да е невъзможно да имаме пълноценни взаимоотношения с когото и да е било.

За да извършат проучването, изследователите са извършили редица експерименти, целящи да разберат как хората оценяват другите. Повече от 1500 души са гледали двама непознати, които са изправени пред дилема: дали да продължат да причиняват електрически шокове на човек в замяна на пари. „Добрият“ човек отказва сделката, а „лошият“ я приема. Разбира се, всичко е постановка и никой по време на експеримента не е бил нараняван.

След това участниците са били запитани какво мислят за тези хора и техния характер, и колко сигурни са те в чувствата си. Учените открили, че наблюдаващите много бързо са решили, че човекът, който отказал парите, е бил добър и са казали, че са сигурни в това. Но те били много по-малко уверени, че лошият, избрал парите е наистина лош. И изглежда бързо си променяли мнението си. Ако след това видели, че „лошият“ направи нещо добро – те сменяли гледната си точка и му прощавали предишното провинение.

Това показва нагледно, че хората знаят какво е добра и лоша постъпка, но те са много, много по-склонни да прощават лошото, ако видят, че в човека има и добро. Проучването е направено от психолога Моли Крокет от Йейл.