frida.bg

Разкодирайте своя (и неговия) любовен стил: съзависимият

Всеки от нас има различен стил на обичане. Една част от нас са заклети романтици и виждат сърца на всеки ъгъл, друга част определят себе си като прагматици в любовта, а трети – са изследователи, които откриват различни измерения в начина си на обичане. Можем да кажем, че има колкото хора, толкова различни начини, по които те проявяват любовта си. И все пак, според психолозите има няколко основни начини на свързване с другия, за които трябва да знаем. Те ще ни помогнат да осъзнаваме и уважаваме различията помежду си, както и да намерим по-голям баланс и хармония във връзките си.

Как да разпознаем съзависимия любовен стил?

Всеки от нас копнее да намери спокоен пристан за сърцето си в прегръдката на любовта. Но при някои от нас това е изключителна нужда, която не търпи отлагане. Съзависимият любовен стил се изгражда върху вярването, че личното щастие зависи до голяма степен от щастието на партньора, както и от неговата оценка.

Тази “любовна” перспектива води след себе си разочарования и страдание, тъй като нищо извън нас не може да запълни липсите, които носим отвътре. Как да разпознаем, че ние самите или нашия партньор попада в категорията на съзависимия любовен стил?

Постоянно търсите одобрението на партньора си

Всички ние имаме нужда от това човекът до нас да ни прави комплименти и да ни оценява – такива, каквито сме. При съзависимия любовен стил тази нужда е преекспонирана. Съзависимият непрекъснато търси одобрението и положителната оценка на партньора си. Освен това, щом я получи той се ужасява, че ще я загуби. Това води до затворен кръг от тревожност и безпокойство, а гладът за одобрение никога не получава насищане.

За вас е нормално да решавате проблемите му и той – вашите

Размяната на отговорността за личната проблематика е един от сигурните знаци, че действията ви в любовта се ръководят от съзависимия стил на свързване. Точно това е в основата на съзависимостта – за да я има, трябва да зависим един от друг, нали?

По този начин вие се чувствате отговорни за неговите проблеми и на свой ред – смятате, че другият е отговорен за вашите собствени. Тази стратегия изплита дебели въжета около вас, които бавно и сигурно ви заробват един друг.

Щастието ви зависи от настроението на другия

Съвсем нормално е да се натъжите ако партньорът ви е тъжен или страда. Съзависимият любовен стил отива много по-далеч от нормалната проява на емпатия и състрадание. Тъй като съзависимият изключително много се страхува да не загуби другия и неговата оценка, той има невидими антенки, с които улавя фините промени в настроението му. Целта е да “хване” навреме признаците, че другия може да си тръгне или да го отхвърли.

Всичко това включва един много нездравословен патерн. Съзависимият партньор ще прави отчаяни опити да направи щастлив другия /за да не си тръгне/, ще се чувства фрустриран, нещастен, емоцинално разбит.

Това преувеличено поведение вероятно ще отключи защитна реакция в другия, който ще опита да постави граница. Например ще се ядоса, ще излезе от стаята и т.н. Това затваря омагьосан цикъл, в който съзависимият партньор ще се почувства още по-неоценен, изоставен, отхвърлен. Самоизпълняващо пророчество, което ще отваря травмата отново и отново, и отново.

Всеки от нас носи със себе си голяма торба емоционален багаж. Трудни взаимоотношения с родителите, непреработни травми с бивши партньори и т.н. Ако смятате, че сте попаднали в капана на съзависимият тип взаимоотношения вероятно страдате и имате нужда от помощ, за да промените нещата. Не се колебайте и се обърнете към психолог или психотерапевт, който ще ви помогне да изградите по-добра връзка както със себе си, така и с партньора си.