frida.bg
нокти

Каква е причината за чупливите нокти?

Не можете ли да запазите чудесен дълъг маникюр, защото ноктите ви постоянно се чупят? Вероятно вашият хранителен режим, грижата за кожата или неправилното изпилване са причините за този проблем.

Има много неща, които могат да ни накарат да изглеждаме по-възрастни

Има много неща, които могат да ни накарат да изглеждаме по-възрастни, отколкото сме. Например тънката кожа, слънчевите петна и тъмните кръгове под очите. В резултат на това вероятно си купувате серуми и кремове, поставяте си хранителни цели, пиете много вода и тренирате, за да запазите признаците на стареене далеч от вас.

Но има една част от тялото, която вероятно пренебрегвате, когато се опитвате да се борите с времето – ръцете.

Ръцете ни всъщност разкриват много за нашето здраве, особено когато става дума за ноктите. Точно като кожата, ноктите ни може да започнат да губят своята влага, което ги кара да изглеждат крехки, слаби и сухи. Всъщност това, което виждате, е на повърхността, а под тях е живата тъкан, която поддържа растежа им дълбоко.

Така че не пренебрегвайте чупливостта на своите нокти. Това е сложна система, която може да е „повредена” на някои от следните нива:
Не ядете достатъчно храни, богати на желязо

Чупливите нокти може да се дължат на ниски нива на желязо или анемия. Желязото помага за формирането на хемоглобин, молекула, която пренася червените кръвни клетки, заредени със свеж кислород, към матрицата на ноктите. Без хемоглобина ноктите страдат и стават чупливи.

Ако сте си правили изследване на кръвта и имате доказано нисък хемоглобин, добре е да започнете да приемате храни,богати на желязо, като спанак, бял боб, стриди и тъмен шоколад.

Понякога причината може да бъде механична и ноктите ви да се чупят от естеството на вашата работа. Като дори и работата на компютъра може да е фатална

Тук може би едно съвършено изпилване, без да останат ръбове или просто по-къс маникюр ще оправи проблема. Това ще ви позволява да пишете на клавиатурата без притеснение.

Не мажете ръцете си с лосион често

Не мажете ръцете си с лосион често

Време е за доза реалност – трябва да прилагате лосион за ръце всеки път, когато си миете ръцете. Водата изсушава кожата, а ако кожата е суха отвън, то тя и под ноктите е такава. Това означава, че нокътът, който тя произвежда, ще бъде склонен да се цепи и чупи.

Най-подходящ е бързо усвояващ се лосион, който овлажнява хубаво. И прилагайте през целия ден, като обръщате специално внимание на зоната на ноктите и около тях – по кожичките.

Оставате лакирани за прекалено дълго време

Всички лакове за нокти съдържат изсушаващи съставки, които изсмукват влагата от нокътната плочка и я отслабват. И този ефект на сушене не спира, след като лакът се втвърди.

Препоръчва се лакът върху ноктите да се отстрани след пет дни. След това дайте на ноктите си няколко дни почивка, преди да ги лакирате отново.

Оставате лакирани за прекалено дълго време

Отстранявате кожичките

Режете ли кожичките на ноктите си? Тези парченца кожа в основата на нокътя имат основно защитна функция между ноктите и кожата, предпазвайки ноктите ви от навлизането на вода, бактерии и всичко останало, което докосвате.

Като ги премахвате, вече няма нищо, което да предотврати навлизането на вода, която да причини инфекция под нокътя.

Просто избутвайте кожичките внимателно с кърпата след душ, без да ги режете или да прилагате други насилствени методи спрямо тях.

Липсва ви витамин В в организма

Има доказателства, че биотинът – витамин В, който е широко приветстван като средство за подсилване на косата и ноктите, действително има основно действие за състоянието на ноктите. Проучване е установило, че приемът на 2,5 мг витамин B ежедневно подобрява здравината на ноктите и намалява крехкостта им след шест до девет месеца.

Ако в храненето ви липсват храни, богати на биотин, като яйца, сьомга, говеждо месо, сладки картофи и бадеми – доза от 2,5 мг биотин веднъж дневно може да намали крехкостта им. Просто имайте предвид, че отнема няколко месеца, за да видите резултатите и не забравяйте да говорите със своя лекар.

Използвате стари лакочистители

Използвате стари лакочистители

Лакочистителите не са здравословни тоници за ноктите ви. Ацетонът в традиционния препарат за отстраняване на лака премахва естествените масла в ноктите ви заедно с лака, оставяйки ви с крехки нокти.

Ето защо може да потърсите в козметичния магазин лакочистител от ново поколение – без ацетон, с масла, които оставят ноктите овлажнени.

 

Снимки: pixabay