frida.bg

Еко решения: защо и как да си направим компост?

Колко често изхвърляте боклука си? Факт е, че се грижим за това всеки ден, за да поддържаме домакинството си чисто и без лоши миризми. По този начин благоприятстваме и бавното и сигурно нарастване на битовия отпадък в световен мащаб. Един проблем, върху който все повече хора с екологично съзнание се замислят.

Кой трябва да се грижи за отпадъците ми ако не аз самият?

Разделното събиране на отпадъци, както и рециклирането им все още не са масова практика. Макар че осъзнаваме необходимостта от развиване и внедряване на все по-ефективни еко решения, това все още е по-скоро цел, към която се стремим, отколкото реалност. Какво можем да направим ние?

Компостът: преработване на екологичния отпадък за всеки

Създаването на компост е лесен и еко съобразен начин за преработката на всички екологични отпадъци – обелки от зеленчуци и плодове, черупки от яйца, хартия, картон, торбички от чай, слама, сухи листа и др.  Те се изхвърлят в специлани за целта „кофи за компост“. Там те се разграждат по напълно естествен начин, благодарение на червеите и микроорганизмите от почвата.

Вместо да изхвърляте органичните отпадъци в кофите за смет, може да създадете компост – в градината си или пред блока. Нужни са от 8 месеца до 1 година един компост да „узрее“. Тогава той се трансформира в мека и плодородна тор, която ще обогати земята, вместо да я замърси.

Как да си направим компост?

Изберете сенчесто място – нито прекалено влажно, нито прекалено сухо. Поставете подходящ дървен кош с отворено дъно, което да има естествен досег със земята.  Основното при процеса на компостиране е съотношението на азот към въглерод.

Оптималното е 1 част азот към 20 до 25 части въглерод. Ако е спазено това условия, разграждането ще стане по-бързо. Богати на въглерод са сухите отпадъци, като сеното, талаша, сухите листа и картона, на азот – обелките, свежата трева и плевелите.

Вижте това полезно видео за процеса на компостиране!