frida.bg

Диета, която включва шоколад, вино и бира удължава живота

Много пъти сме чували колко вредни са продукти като шоколада, бирата и виното, нали? И те са. Но, както знаем, при много продукти разликата между това да са полезни и отровни е количеството. Умереност, баланс и сдържаност. В това се крие тайната на всяка една добра диета.

Едно ново проучване твърди, че противовъзпалителната диета, която включва шоколад, червено вино и бира, може да бъде ключът към по-дълъг живот, разказва Independent. Изследователи от Варшавския университет на науките в Полша проведоха проучване на около 70 000 мъже и жени, чийто начин на живот е внимателно изследван в продължение на 16 години.

Проучването, публикувано в Journal of Internal Medicine, сравнява смъртността на тези, които са били на противовъзпалителната диета, и тези, които не са били. Екипът стигна до заключението, че онези, които са били на противовъзпалителна диета, редовно консумирайки храни като плодове, зеленчуци, чай, кафе, ядки, шоколад и умерени количества червено вино и бира, имат 18% по-малък риск от смърт. Освен това те имат също 20% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания и 13% намален риск от смърт, причинена от рак.

От хората, които пушат, тези, които са били на противовъзпалителна диета също са регистрирани с по-нисък риска от ранна смърт, в сравнение с пушачите, които не са били.

Противовъзпалителната диета може да бъде от полза за хора, които страдат от редица здравословни проблеми, обяснява Фран МакЕлвайн, директор на Health Coaches Associationв Обединеното кралство пред Independent.

„Тъй като възпалението лежи в основата на най-различни хроничните заболявания, свързани с начина на живот, включително артрит, деменция, някои ракови заболявания и сърдечно-съдови заболявания, диета, която намалява възпалението, може да бъде нещо хубаво“, казва той пред британския вестник.

„Има много храни, които намаляват възпалението – тъмен шоколад, който е богат източник на магнезий, цинк и други важни минерали, както и червено вино, което е източник на фито-хранителен ресвератрол“, допълва той.

Разбира се, тук в никакъв случай говорим да се прекалява с храни като шоколад, бира и вино. В големи количества те са много по-опасни, отколкото са полезни в малки. По-добре не ги яжте изобщо, ако ще се тъпчете с тях. Добрата провивъзпалителна диета включва множество, но балансирани храни.