frida.bg

Какви храни е хубаво да консумираме през есента

Правилното и пълноценно хранене наистина е свързано с хапването на пресни непреработени храни, разбира се и съобразено с вашите финансови възможности. Едно нещо е много важно да се каже – здравословната храна не е непременно съставена от скъпи продукти. Важното е да се храните с плодове и зеленчуци, които са си в сезона. Тези продукти са най-пълни с полезните си вещества именно, когато са в сезона си, освен това тогава има и изобилие от тях и съответно ще ги намерите на най-ниска цена. Вижте най-добрите храни през есента!

Ето няколко много полезни храни, които трябва да консумираме през есента!

Ето няколко много полезни храни, които трябва да консумираме през есента!
Ябълки

Ябълките са толкова универсални, че докато те са страхотни за ядене сурови, също стават и вкусно допълнение към печива, салати, сосове или яхнии. Ябълките съдържат пектин, вид разтворимо влакно, свързано с намаляване на нивата на холестерола, както и ценни антиоксиданти, като кверцетин, който също има защитна роля срещу сърдечните заболявания и рака. Просто трябва да ядете и кората, тъй като тя е ценен източник на фибри и други хранителни вещества.

Банани

Бананите са здравословна и лесно преносима закуска, която ви дава една добра основа. Бананите са отличен източник на калий, който е свързан с подпомагането на ниското кръвно налягане, както и поддържането на електролитния баланс в организма. Бананите също са добър източник на аминокиселината триптофан, който може да има успокояващо влияние, което прави бананите идеални за късна вечеря.

Цвекло

Цветно и сладко, със земни вкусове – цвеклото е в кралското семейство на хранителния свят. Цвеклото е с ниско съдържание на калории, както е и добър източник на фолиева киселина, манган, калий и диетични фибри. Отличителният цвят на цвеклото се дължи на бетацианините – растителни пигменти, които действат като мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Традиционно цвеклото е използвано също като детоксикатор на черния дроб.

Броколи

Броколите, освен че са пълни с редица съединения, които се борят с рака и други болести, са богати на хранителни вещества като витамин С, бета каротин, фолиева киселина, желязо и калий. Освен това са с високо съдържание на фибри и малко калории. Една чаша съдържа 100% от вашите дневни нужди от витамин С и диетични фибри, толкова добри за поддържане на здравето на червата. Използвайте и стъблата, тъй като те са ценен източник на влакна.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е много по-полезно, отколкото бихте предположили. Този представител на много добре познатото с полезните си качества семейство кръстоцветни, също съдържа няколко съединения за борба с рака, като биофлавоноиди и индоли, които действат чрез инхибиране на хормоните, които стимулират туморния растеж. Също е богато на витамин С.

Моркови

Зеле

Зелето е представител на листните зелени суперхрани. Те са пълни с основни витамини и антиоксиданти и естествено са с ниско съдържание на калории. Те могат да бъдат сервирани сурови в салати или приготвени в супи, яхнии и др. Зелето е член на семейство кръстоцветни, семейство, известно със своите впечатляващи защитни свойства срещу някои видове рак, включително белодробния, дебелото черво, яйчниците и гърдата. Има и високо съдържание на фибри, зелето е богато също на витамин С. Червеното зеле пък се гордее с още по-високо съдържание на витамин С в сравнение със зеления му брат.

Моркови

Член на семейство магданоз, морковът е древен зеленчук, за който се смята, че произхожда от Северна Африка или Централна Азия. Морковите са отличен източник на каротин (който се превръща във витамин А в черния дроб). Морковите са най-богатия източник на бета-каротин – мощен антиоксидант, който също е предшественик на витамин А. Колкото по-ярък е цветът, толкова по-високо е съдържанието на бета-каротин. Витамин А е нужен за здрави кости, коса, кожа, имунитет и здравето на очите, включително предотвратяване на нощна слепота. Морковите също са добър източник на диетични фибри и калий.

Карфиол

Снежнобелият карфиол е зеленчук от семейството на зелето, с роднини като броколи и брюкселско зеле. Карфиолът е с ниско съдържание на калории и е пълен с фибри. Той е чудесна алтернатива на обикновената картофена каша. Също така е чудесен източник на витамин С.

Грозде

Гроздето е добър източник на фибри, витамин С, калий и енергия и съдържа по-натурална захар, отколкото всеки друг плод. Гроздето е чудесно в салати или десерти и сервирано със сирене.

 

Снимки: pixabay