Правилното и пълноценно хранене наистина е свързано с хапването на пресни непреработени храни, разбира се и съобразено с вашите финансови възможности. Едно нещо е много важно да се каже – здравословната храна не е непременно съставена от скъпи продукти. Важното е да се храните с плодове и зеленчуци, които са си в сезона. Тези продукти са най-пълни с полезните си вещества именно, когато са в сезона си, освен това тогава има и изобилие от тях и съответно ще ги намерите на най-ниска цена. Вижте най-добрите храни през есента!
Ето няколко много полезни храни, които трябва да консумираме през есента!
Ябълки
Ябълките са толкова универсални, че докато те са страхотни за ядене сурови, също стават и вкусно допълнение към печива, салати, сосове или яхнии. Ябълките съдържат пектин, вид разтворимо влакно, свързано с намаляване на нивата на холестерола, както и ценни антиоксиданти, като кверцетин, който също има защитна роля срещу сърдечните заболявания и рака. Просто трябва да ядете и кората, тъй като тя е ценен източник на фибри и други хранителни вещества.
Банани
Бананите са здравословна и лесно преносима закуска, която ви дава една добра основа. Бананите са отличен източник на калий, който е свързан с подпомагането на ниското кръвно налягане, както и поддържането на електролитния баланс в организма. Бананите също са добър източник на аминокиселината триптофан, който може да има успокояващо влияние, което прави бананите идеални за късна вечеря.
Цвекло
Цветно и сладко, със земни вкусове – цвеклото е в кралското семейство на хранителния свят. Цвеклото е с ниско съдържание на калории, както е и добър източник на фолиева киселина, манган, калий и диетични фибри. Отличителният цвят на цвеклото се дължи на бетацианините – растителни пигменти, които действат като мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Традиционно цвеклото е използвано също като детоксикатор на черния дроб.
Броколи
Броколите, освен че са пълни с редица съединения, които се борят с рака и други болести, са богати на хранителни вещества като витамин С, бета каротин, фолиева киселина, желязо и калий. Освен това са с високо съдържание на фибри и малко калории. Една чаша съдържа 100% от вашите дневни нужди от витамин С и диетични фибри, толкова добри за поддържане на здравето на червата. Използвайте и стъблата, тъй като те са ценен източник на влакна.
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е много по-полезно, отколкото бихте предположили. Този представител на много добре познатото с полезните си качества семейство кръстоцветни, също съдържа няколко съединения за борба с рака, като биофлавоноиди и индоли, които действат чрез инхибиране на хормоните, които стимулират туморния растеж. Също е богато на витамин С.
Зеле
Зелето е представител на листните зелени суперхрани. Те са пълни с основни витамини и антиоксиданти и естествено са с ниско съдържание на калории. Те могат да бъдат сервирани сурови в салати или приготвени в супи, яхнии и др. Зелето е член на семейство кръстоцветни, семейство, известно със своите впечатляващи защитни свойства срещу някои видове рак, включително белодробния, дебелото черво, яйчниците и гърдата. Има и високо съдържание на фибри, зелето е богато също на витамин С. Червеното зеле пък се гордее с още по-високо съдържание на витамин С в сравнение със зеления му брат.
Моркови
Член на семейство магданоз, морковът е древен зеленчук, за който се смята, че произхожда от Северна Африка или Централна Азия. Морковите са отличен източник на каротин (който се превръща във витамин А в черния дроб). Морковите са най-богатия източник на бета-каротин – мощен антиоксидант, който също е предшественик на витамин А. Колкото по-ярък е цветът, толкова по-високо е съдържанието на бета-каротин. Витамин А е нужен за здрави кости, коса, кожа, имунитет и здравето на очите, включително предотвратяване на нощна слепота. Морковите също са добър източник на диетични фибри и калий.
Карфиол
Снежнобелият карфиол е зеленчук от семейството на зелето, с роднини като броколи и брюкселско зеле. Карфиолът е с ниско съдържание на калории и е пълен с фибри. Той е чудесна алтернатива на обикновената картофена каша. Също така е чудесен източник на витамин С.
Грозде
Гроздето е добър източник на фибри, витамин С, калий и енергия и съдържа по-натурална захар, отколкото всеки друг плод. Гроздето е чудесно в салати или десерти и сервирано със сирене.
Снимки: pixabay