frida.bg

3 мита за мъжката сексуалност, в които да спрем да вярваме още днес

Човешката сексуалност е жива, магнетична и толкова мистериозна, че е пленявала и обърквала умовете на мночина. Тя е отричана и потискана, както и възхвалявана и преувеличавана в минало и в бъдеще време. Обличана във воал от мистика и потайност, от срам и вълнение, сексуалността ни е станала муза е за създаването на толкова митове и легенди, колкото е обширно човешкото въображение.

И докато голяма част от тях вече са отстъпили място на новото разбиране за сексуалността, други все още обитават умовете ни и е крайно време да спрем да вярваме в тях. Просто защото не ни вършат никаква работа. Кои са митовете за мъжката сексуалност, които да развенчаем още днес?

Мъжете са полигамни

Мъжете са полигамни, а жените моногамни. Това вярване все още продължава да обитава подсъзнанието ни, създавайки двоен стандарт в отношенията. Според ново изследване, полигамията или интимните връзки с повече от един партньори изисква много повече дълбочина и комплексност, отколкото моногамията, която е доста по-опростеният начин на свързване между хората.

Изследването доказва, че жените притежават много по-добри комуникационни и мултитаскинг умения – две изключително важни качества за поддържането на полигамни отношения. Можем да заключим, че и мъжете, и жените могат да бъдат полигамни, но жените биха се справили много по-добре с тази комплексна задача.

Мъжете търсят само секс

Всъщност това е колкото вярно, толкова и невярно. И мъжете, и жените търсят свързване и интимност. При мъжете това често се случва през секса, при жените – през сърцето. Става дума за различни инструменти, чрез които се достига до едно и също нещо – любов, интимност, доверие.

Това вярване се поддържа и от факта, че половите органи на мъжа са отвън, т.е. явни, а тези на жената са вътре, т.е. скрити. Логиката е очевидна, сексуалността при мъжете е явна, нескрита, заявена, а при жените е прикрита и мистериозна. Това не означава, че мъжете са по-сексуални, просто тяхната сексуалност е отвън – в буквален и метафоричен смисъл.

Еякулацията е знак, че мъжът е задоволен

Това е мит, в който вярват както мъжете, така и жените. Оргазмът или еякулацията е знак, че сексът си е свършил работата, т.е. има “щастлив финал”. Този мит често ни пречи да се отпуснем и да се наслаждаваме на интимността и еротиката с партньора.

Освен това той често води със себе си неудовлетвореност и сексуални дисфункции. Фината еротика се пропуска в бясното препускане към целта. Всъщност, оргазмът не е най-важното нещо както за жените, така и за мъжете. Колкото по-бързо разберем това, толкова по-задоволителен ще стане сексуалният ни живот.