frida.bg

Ключови умения, за решаване на проблеми в работата

Уменията за решаване на проблеми са ключови както в работата, така и в живота ни. Ежедневието ни непрекъснато ни подлага на тест – доколко имаме умения да се справим с предизвикателствата и доколко можем да се адаптираме към различни ситуации? Можем ли да предприемем най-добрите стъпки към връщане на състоянието на баланс?

Развитието предполага периодично излизане от зоната на комфорт. Балансът се редува с дисбаланс. Спокойствието с периоди на хаос и турбуленция. Колкото сме по-подготвени за тези динамични процеси, толкова повече увеличаваме шансовете си за успех както в работата, така и в личния живот.

Умнеията за решаване на проблеми стават все по-важни

Те започват да се възпитават още в ранна детска възраст. Какво правим, когато другарчето в играта ни удари или ни вземе играчката? Можем ли да запазим спокойствие и да излезем от сцената като победители? Или емоциите стават сигнален спусък на действия и думи, за които по-късно съжаляваме?

Ситуациите се променят, а уменията остават като инструмент за справяне с живота. Трябва да ги развиваме непрекъснато и точно затова ви предлагаме няколко пътеводни знака в тази посока.

Фокусирайте се върху решението, а не върху проблема

Ако мислим за проблема /как е възникнал, кой е отговорен и т.н./ сме склонни да разпилеем много енергия в грешната посока. Освен това, този начин на мислене ще предизвика поток от негативни мисли, а това е много по-вероятно да ни демотивира. По-добре фокусирайте вниманието си върху възможните решения, така си гарантирате бързо справяне с проблема и позитивна адаптация.

Опростете ситуацията

Вместо да усложнявате нещата с твърде много детайли, опитайте да я опростите и сведете до най-важните факти, които са ви необходими за решението. Няма нужда да навлизате в дълбочина, когато имате малко време за решението на конкретен проблем. Опитайте да сведете нещата до едно изречение – необходимите факти, а останалото ще преразгледате по-късно.

Сложно срещу лесно решение

Човешкият мозък обича да усложнява. Затова често смятаме, че най-доброто решение е най-сложното и компексно, а това не е съвсем така. Практиката показва, че най-работещото решение често е най-семплото и простичкото сред предложенията, но сме твърде заети да усложняваме, за да го видим.

Какво ако…?

Това е един от най-добрите въпроси, които можем да си зададем, когато търсим алтернативни решения. Когато зададем този въпрос на себе си /а защо не и на някой друг?/ започваме да стимулираме творческото мислене, а то на свой ред може да ни даде най-доброто, често нестандартно, но работещо решение. Какво ако приложите тези съвети на практика? Е, оставаме на вас да вземете решението!