frida.bg

Как да се подготвим психически за интервюто за работа

Подготовката за интервюто за работа при каквито и да било обстоятелства изисква много прогнози и мислене напред. Много от кандидатите обаче отиват без предварително начертан „план за игра“ и не успяват да грабнат симпатиите на интервюиращите. Причината често е само една: просто в даден момент възникнат въпроси или задачи, които не са очаквали.

Отделянето на време за планиране

Отделянето на време за планиране на някои превантивни мерки, като например проучване и събиране на дипломи и сертификати за квалификация, може значително да подобри вашите резултати в интервюто за работа и също така да ви позволи да направите положително и трайно въздействие върху самите интервюиращи. Ето защо е хубаво да разгледаме няколко изпитани тактики, които могат да повишат вашата увереност, автобиография и да ви накарат да се откроите от тълпата.

Автобиографията

Ако приготвяте отделна автобиография, която да отговаря на различните кандидатура за работа, ще ви помогне по много начини. На първо място, тя ще стане по-привлекателна и по-специално подходяща за всяка задача, която евентуално ще ви бъде поставена в новата работа. Освен това тя може да провокира въпросите, които можете да очаквате да чуете в интервюто.

Когато преглеждате автобиографията си, вземете под внимание опита и квалификациите, които имате, и изберете кои аспекти от всеки от тях да се отнасят за тази длъжност. Описвайки по-подробно някои аспекти на роли в миналото, може да не ви хареса, но ще подчертае основните характеристики на вашия опит, който потенциалните работодатели търсят.

Интервюто

Интервюто

Чудесен начин да бъдете психологически подготвени за интервю за работа е да се чувствате уверени в способността си да отговаряте на въпроси.  Това може да изглежда малко очевидно, но много хора го правят по грешен начин. Избягвайте репетирането на въпроси, които очаквате да се появят. Вместо това, проучете компанията, кои са и какво правят. Това ще ви даде добра насока за това, което ще трябва да знаете, и ще ви позволи да излезете с няколко свои въпроса.

Има някои неща, които всички бъдещи работодатели търсят в интервютата, някои по-очевидни от други. От само себе си се разбира, че със сигурност търсят възможно най-компетентния кандидат, но един ентусиазиран кандидат, който е готов да даде 110% на компанията, е много по-привлекателен от еднакво квалифициран кандидат без ентусиазъм.

Често интервюиращите питат: „Къде виждате себе си след “ Х „години?“ И много кандидати обикновено отговарят с прекалена увереност и нереалистичен отговор: „Бих искал да бъда мениджър“ или „Бих искал да бъда ръководител на моя отдел“.

Интервюиращите обичат скромността заедно с компетентността и предпочитат скромни отговори, които показват, че все още сте трудолюбиви и амбициозни, но не надценявате способностите си. Хубав отговор тук е: „Вярвам, че ако продължа да развивам уменията си и науча колкото е възможно повече, тогава ще израсна в кариерата на по-висок пост“. Намирането на щастливата среда между скромност и амбициозност наистина е привлекателно качество.

По време на интервюто вероятно ще имате възможност да зададете и вие няколко въпроса относно компанията или ролята на работното място. Това е фантастичен шанс да покажете, че сте свършили домашното си и сте проучили компанията. Споменете си някои продукти или услуги, които компанията предоставя и поискайте повече детайли около тях.

 

 

Снимки: pixabay