frida.bg

“Спахте ли добре?” или защо е важно да се спи без дрехи

Когато попитали Мерилин Монро с какво е облечена, докато спи, тя отговорила:

„Само с няколко капки парфюм – наистина… Не искам да казвам „гола” – но това е истината.”

Всеизвестно е, колко е важен за човека добрият сън. Има много различни съвети за това, какво да правим, за да спим по-добре – от йога, билков чай и чаша вино до спане в определена поза или ядене на специални храни.

Ето още едно интересно предложение – да спим „както ни е майка родила”. Освен, че звучи приятно, да се спи без дрехи има и много предимства, заради които си струва да се опита.

Да се съблечеш напълно, преди да си легнеш в леглото със сигурност те кара да се чувстваш по-секси. Спането без дрехи с пълно основание се смята за полезно за телесното здраве, а също така носи ползи и за духовната част на съществото.

Има дори научни проучвания, които показват, че ако забравим нощниците, пижамите и всевъзможните вариации на тема спално облекло, може да спечелим най-малкото по-добър сън.

Основните ползи за здравето произтичат от факта, че ако сме голи докато спим, се предотвратява прегряването, което оказва значително влияние върху качеството на съня.

Тъй като едва 8% от хората спят голи, почти за всички има полза да открият предимствата от това. Ето няколко причини, поради които трябва да се освободите от всички дрехи, преди да се пъхнете между чаршафите.

Да спим без дрехи дава тласък на любовния живот

Допирът на кожа с кожа, докосването и прегръщането стимулират образуването на окситоцин – хормонът на свързването и любовта. Той е особено важен за доброто функциониране на женския организъм и в мозъка на жената има много повече рецептори за него, отколкото при мъжа.

Окситоцинът намалява умората, стимулира чувството на привързаност и емоционалната близост между хората, които се прегръщат и дори води до по-силни оргазми. Този хормон се отделя при сензорна стимулация – например при докосване на някоя част от тялото или масаж.

Според проучване, проведено сред 1000 човека в Обединеното Кралство от компания – производител на чаршафи, хората, които спят голи, имат по-добър любовен живот. 57% от тях са заявили, че са щастливи от връзката си, в сравнение с 48% от хората, които спят с дрехи. Така че – опитайте още тази вечер. Можете да останете с шапка.

без дрехи

Да спим без дрехи, за да изглеждаме по-млади

Когато спим без дрехи, телесната температура спада, а това подпомага освобождаването на мелатонин и хормон на растежа. Това са двата основни хормона, които се борят със стареенето, балансират организма и подпомагат регенерацията.

Мелатонинът е мощен антиоксидант и работи за унищожаването на вредните радикали в организма. Наричат го „хормон на младостта“.

Хормонът на растежа подмладява тялото, съдейства за натрупването на мускулна маса и изгарянето на мазнините. Той поддържа кожата свежа и косата – блестяща. Освен това се смята, че повишава интереса към секса и дава неизчерпаема енергия – каква по-добра причина да спим голи!

Да спим без дрехи за по-качествен сън

Качественото подобряване на съня е една от най-големите ползи от това да спиш без дрехи. За да сме здрави е важно да получаваме достатъчно сън. Предимството да спиш гол е, че е по-лесно за тялото да поддържа оптимална температура.

Ако тялото прегрее сънят става по-неспокоен и често се прекъсва. Това не означава непременно, че ще спите по-малко като цяло. Ще имате обаче по-малко дълбок сън, който е от ключово значение за консолидацията на паметта и възстановяването на клетките.

без дрехи

Да спим без дрехи, за да намалим стреса

Знаем колко е опасен стресът за физическото и психическо здраве, и колкото по-продължителен е той, толкова по-лош е нефовият ефект. Той е враг на спокойствието, потиска имунната система и увеличава риска от сърдечни заболявания, депресия и затлъстяване.

Стресът намалява познавателната способност – висшите мисловни процеси, чрез които придобиваме знания, решаваме проблеми и правим планове за бъдещето.

Ако спи голо, тялото по-бързо възстановява нормалното ниво на кортизол, намалява стреса и ни дава сили да се борим с него.

Да спим без дрехи, за да намалим теглото си

Още едно предимство на спането без дрехи е, че помага да отслабнем. Когато поддържаме хладна температура, метаболизмът се ускорява, защото тялото създава повече кафява мазнина, за да ни затопли.

Кафявата мазнина произвежда топлина чрез изгаряне на калории. Това увеличава обмяната на веществата през целия ден и помага да отслабнем. Още една добра причина да свалим дрехите преди лягане!

без дрехи

Да спим без дрехи, за да сме по-плодовити

Изследване на плодовитостта в САЩ показва, че мъжете, които спят с дрехи имат 25% повече увредена ДНК в сперматозоидите.

Тестисите на човек са предназначени да поддържат температура, малко по-ниска от основната телесна температура. Бельото ги придържа на топло близо до тялото, а това може да намали качеството на спермата и да засегне плодородието.

Да спим без дрехи за процъфтяваща вагинална флора

Плътното бельо може да създаде топла, влажна среда, идеална за размножаване на микроорганизмите, които причиняват инфекции. Ако позволите на интимните си части да дишат по време на нощния сън, това ще им помогне да са здрави и чисти.

Ако спите гола като Мерилин, ще попречите на тези микроби да преодолеят нормалната здравословна вагинална флора.

без дрехи

Да спим без дрехи за по-добро кръвообращение и хормонален баланс

Когато спим с дрехи, кръвният ни поток е повече или по-малко ограничен. А доброто кръвообращение е съществено за цялото тяло и особено сърцето и мускулите.

Спането без дрехи подобрява кръвообращението и балансира хормоните. Като спим голи поддържаме тялото си от прегряване, което намалява кортизола, увеличава хормона на растежа и балансира мелатонина, като всички те спомагат за насърчаване на здравословния сън и намаляват тревожността, стреса и желанието за храна.

Да спим без дрехи за по-сигурна имунна защита

Сред всички големи ползи, които получаваме от спането голи, това е още една, заради която си струва да легнем без дрехи в леглото тази вечер. Съобразено със езона и околната температура то действа стимулиращо за цялата имунна система. Добрият нощен сън понижава и нивото на стрес, който има вредно въздействие върху имунната защита на тялото.

без дрехи

Да спим без дрехи, за да бъдем уверени

Увереността в себе си е огледалото на нашата цялостна личност и е основата за всеки успех. Тя ни мотивира да искаме и да опитваме нови неща. Тя ни помага да се справяме с предизвикателствата и дори сами да си ги поставяме. Тя ни дава смелост да мислим положително в ситуации, които на пръв поглед излеждат неблагоприятни.

Факт е, че хората с увереност печелят по-високи заплати и повишения по-често, отколкото по-малко уверените си колеги. Спането без дрехи ви дава възможност да се почувствате по-комфортно в кожата си и това автоматично се натрупва към вашата увереност.

По този начин винаги увеличавате шансовете си за успех, независимо дали става дума за постижения в професионалната или любовната сфера.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS