frida.bg

Изумителните ползи от кедровите ядки, дори и за отслабване

Вкусна вечерна закуска, която може да ви помогне и с редуцирането на наднорменото тегло. Звучи ли ви твърде добре, за да е истина? Но е истина! Вкусни и хранителни, кедровите ядки помагат и за отслабване, като заедно с това осигуряват множество ползи за здравето.

Кедровите ядки са известни като храна още от палеолита. Те са малки семена от вид бор – Кедър. Ботанически дървото принадлежи към семейство Pinaceae. Известни са също и като пинови ядки. Наричат ги Chilgoza в Индия, Пакистан и Афганистан. Семената са малки и удължени, с дължина от 25 до 50 мм.

Подобряват сърдечно-съдовото здраве

Вижте на какво помагат кедровите ядки!
Подобряват сърдечно-съдовото здраве

Пиновите ядки са богати на мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на холестерола в кръвта. Редовната консумация на кедрови ядки увеличава добрия холестерол и намалява лошия холестерол в организма. Олеиновата киселина в тях помага на черния дроб да отстрани триглицеридите от тялото. Той също така благоприятства здравословния профил на липидите в кръвта, предотвратявайки коронарните артерии.

Полезни са при отслабване

Ако хапвате шепа кедрови ядки, може да си помогнете за намаляване на теглото. Пиновите ядки са много ефективни при потискане на апетита. Пиноленовата киселина стимулира  холецистокинина, хормон, който сигнализира на мозъка, че стомахът е пълен. Това намалява апетита, като го задържа така за дълго време. Пиновите ядки могат да намалят приема на храна с 37%.

Антиоксиданти

Пиновите ядки са изключително богати на антиоксиданти. Тези антиоксиданти убиват свободните радикали, които насърчават развитието на рак и други видове заболявания. Те помагат на организма да стане устойчивост срещу инфекциозни агенти и вируси. Кедровите ядки са известни със способността си да забавят процеса на стареене поради високото си антиоксидантно съдържание.

Антиоксиданти

Подобряват здравето на очите

Пиновите ядки съдържат бета-каротин и антиоксиданти, които са много полезни за здравето на очите. Лутеинът в тях помага на очите да филтрират ултравиолетовата светлина, предотвратявайки увреждането на макулата. Той също така предотвратява влошаването на зрението ни с възрастта.

Носят много енергия

Кедровите ядки са отлична възможност за вечерно хранене. Съдържат протеини, които са качествен източник на енергия. Също така помагат за регенерирането и изграждането на мускулните тъкани. Протеинът е бавно гориво, което осигурява дълготраен енергиен запас, който не води до бързото му изгаряне. Също така помага да се подобри използването на кислорода от организма, като се увеличат енергийните нива.

Носи здраве на кожата

Носи здраве на кожата

Витамин Е в кедровите ядки е необходим за поддържане на целостта на клетъчните мембрани. Също така предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Успокояващите свойства на маслото от кедрови ядки поддържат кожата добре овлажнена.

 

Снимки: pixabay