frida.bg

4 техники за медитация, чрез които ще намерите вътрешен баланс

Медитацията е ментален процес, чрез който успокояваме ума, позволяваме на мислите ни да притихнат, заземяваме емоциите. Освобождаването от емоциите на свой ред ще ни донесе яснота – какво искаме, от какво се нуждаем и какво трябва да направим, за да живеем живота си в баланс и хармония! Голяма част от вас вероятно са чували за ползите от  практикуването на медитация, но какво представлява тя на практика? Едно е да четем за медитация и съвсем различно – да я приложим в живота си. Истината е, че тя никак не е трудна и не изисква кой знае каква подготовка.

Можем да кажем дори, че е доста лесна практика за освобождаване от стреса и емоционален баланс, стига да знаем правилните техники, които постепенно да ни въведат в нея. Ние ви предлагаме едни от най-добрите, опитайте ги!

Медитация на осъзнаването

Основното при този вид медитация е осъзнаването на настоящия момент. Присъствайки “тук и сега”, независимо дали сме седнали в лотус или на стол, затваряме очи и започваме да обръщаме вниманието си към звуците отвън. Чуваме звуците, приемаме ги, наблюдаваме ги.

След това отдръпваме сетивата си от външния свят и ги насочваме навътре – към звуците във вътрешния ни свят – дишането, сърдечния ритъм, вътрешния глас. Наблюдаваме ги, чуваме ги, приемаме ги. По този начин оставаме в тишина и наблюдаваме. Без оценка и без осъждане.

Ходеща медитация

Ходещата медитация е толкова лесна, колкото и предишната. Ключът към постигането й е свързан с това не просто да ходим, а да присъстваме в настоящия момент с всяка направена стъпка. Можем да ходим бързо или бавно, по равен или наклонен терен, но осъзнаваме на 100% какво се случва в тялото ни, какво се случва в ума ни, какво се случва под стъпалата ни. Тя е изключително полезна за хората, които изпитват трудност да седят на едно място, защото включва физическа активност, а не само ментална.

Мантра медитация

При мантра медитацията опитваме да фокусираме ума върху мантра, например звука “ом” или “со хам”. Мантрата може да бъде дума, която е важна за нас и искаме да материализираме в живота си, например “хармония”, “любов”, “приемане”. Сядаме в удобна поза, затваряме очи и започваме процес на концентрация и съзерцание към избраната мантра.

В началото ума може да изпитва трудност да се концентрира. Нормално е да нахлуват мисли – наблюдаваме ги, но без да се вкопчваме в тях. Връщаме се към избраната мантра всеки път, когато се разсеем. Наблюдаваме и позволяваме на ума да притихне.

Медитация на “миенето на чинии”

Това е една изключително лесна и ефективна техника за връщане на съзнанието ни в настоящия момент. Идеята е следната, независимо дали правим нещо напълно прозаично като миенето на чинии, важно е да присъстваме в момента и да наблюдаваме какво се случва.

Повечето от нас живеят прекалено много в ума си. Така пропускаме да се насладим на малките парченца живот, които се изплъзват от ръцете ни във всеки един момент. Тук идва медитацията на “миенето на чинии”. Тя ни позволяв да мием, да осъзнаваме, да присъстваме и да се радваме на малките неща!