frida.bg

Установиха колко количество сол е безопасно да консумираме на ден

Солта е един от важните минерали за тялото ни. Само в умерени количества обаче, защото прекаляването с нея може да доведе до много сериозни проблеми. Учени са успели да установят средно колко количество сол на ден е безопасно за тялото ни, съобщава „Дейли Експрес“, позовавайки е на изследване, публикувано в научното списание „Лансет“.

Изследването е осъществено от изследователи от университета в „Макмастър“. Според тях – допустимата здравословна доза сол на ден е до 5 грама дневно или около 2.5 чаени лъжички. Това обаче е максималната здравословна доза. Всичко над това води опасност от различни заболявания.

Според учените обаче не бива да се притесняваме толкова за консумацията на сол, защото едва около 5% от хората надвишават този лимит, поне в развитите страни. Дори за пристрастените към солта обаче има решение. Защото нейните вредни ефекти биха могли да се намалят при увеличен прием на плодове, зеленчуци, млечни продукти и всякакви богати на калий храни.

Проучването е доста мащабно – до обхваща 94 хил. души от 18 срани на възраст между 34 и 70 години, които били наблюдавани средно седем години. Според данните, които те представяли, както и на база заболяванията им, учените установили, че солта може да е вредна само ако се надвишава дневния прием от 5 грама на ден.

Средно хората в проучването консумирали между 3 и 5 грама сол на ден. С най-висок прием са хората от Китай. Според Световната здравна организация трябва солта да се ограничи до 2 грама на ден. Учените, провели изследването, обаче не са съгласни с тях. Според тях дневния прием може да е повече от два пъти по-голям и дори в страните, където употребата на сол е по-малка се наблюдава „обратна зависимост“. Изследването също констатирало, че сърдечносъдовите проблеми се наблюдават много по-малко при хора, които имат висок прием на калий по естествен начин – с растения, варива, ядки и млечни продукти.