frida.bg

Техника за постигане на вътрешен баланс, която наистина работи

Съществуват много креативни (и модерни) техники за постигане на вътрешен баланс. От редовни медитации и луксозни йога ритрийти до енергийни терапии, носене на специални камъни и талисмани. Тяхна цел естествено е да успокоят емоциите ни и да внесат спокойствие и хармония във вътрешния ни свят. И докато повечето от тях наистина работят (ако им дадем шанс!), другата част са просто мода, от която я видим полза, я не…

Всъщност, всички ние сме склонни да излизаме от баланс в ежедневието си. Имаме твърде много задачи за вършене и твърде малко време/енергия/мотивация. Това често води до изтощение, дисбаланс и негативни чувства, които ни залостват в омагьосания кръг на депресията и тревожността.

Техника за вътрешен баланс, която можем да направим … тук и сега!

Истината е, че имаме нужда от една-единствена техника в ежедневието си, за да се предпазим от стегнатата хватка на стреса. Тя е напълно безплатна, но за сметка на това ще ни даде това, което никак не ни достига – време. И преди да сте си помислили, че става дума за магическо заклинание, нека ви кажем направо за какво става въпрос.

Когато се чувствате „извън релси“ в собствения ви живот е време да направите нещо много простичко. Просто е. Спрете да бързате. Това е всичко. Само помислете за момент. Бързането активира симпатиковата нервна система, която ни държи в готовност за „борба или бягство“. Когато съзнателно забавим темпото, това води до обратния ефект. Активираме парасимпатиковата (автономна) нервна система и това почти на момента ни връща усещането за вътрешен баланс.

Този физиологичен трик е в основата на медитацията, йогата и много други източни практики, които обещават да ни измъкнат от капана на стреса. Няма нищо лощо в това да посещаваме класове по йога или да медитираме вкъщи.

Обаче – ако в мислите си непрекъснато сте някъде – забързани и улисани в драмата на живота – няма да има никакъв ефект от това, което правите. И обратното. Може никога да не посетите рейки терапия, но да владеете изкуството да не бързате до съвършенство и в резултат да се радвате на хармония и психично здраве.

Какво трябва да направите? Осъзнавайте моментите, в които се чувствате най-стресирани. Осъзнавайте своето дишане (учестено), своето тяло (което не може да си намери място), своето сърце (объркано в хаоса на деня). Позволете си да спрете. Наистина.

Отидете в някой парк, седнете на тревата и си позволете да останете там, докато се почувствате по-добре. Позволете си да правите нещата бавно. да ходите бавно. Да говорите бавно. Да живеете бавно. Това ще внесе голяма разлика в начина, по който се чувствате, но на-вече – в начина, по който усещате ЖИВОТА!