frida.bg

3 йога асани, които ще ни помогнат да върнем хормоналния си баланс

Йога е много повече от няколко “ефектни пози”. Според последни изследвания, практикуването на йога води до намаляване на кръвното налягане, както и на нивата на т.н. “лош” холестерол. Също така, дихателните упражнения в йога увеличават капацитета на белите дробове, повишават имунитета и водят до успокояване на ума и емоциите.

Не на последно място – йога води до физически, психологически и хормонален баланс. Изследване, проведено в Индия, съвсем наскоро доказа, че йога нидра или съзнателната релаксация в комбинация с някои специфични йога асани могат да върнат хормоналния ни баланс при състояния като дисменорея, олигоменорея и хипоменорея.

Шавасана/ йога нидра/

Шавасана в буквален превод от санскрит означава „мъртва поза“. Това е йога поза, в която сме напълно отпуснати, но в същото време будни и осъзнати. Тя ще ни помогне да отпуснем напрежението в тялото и да се освободим от стреса. Шавасана също така ще ни помогне да успокоим ума и нервната си система, както и да балансираме хормоналните си нива.

Випарита карани /шавасана на стена/

Тази асана много прилича на предишната. Особеното при нея е, че се изпълнява с повдигнати крака на стена, докато горната част на тялото е напълно отпусната към земята.

Випарита карани ще облекчи напрежението в долните крайници и ще подсили отичането на лимфата от тях и в същото време ще ни помогне да имаме по-добра концентрация и памет.

Този вариант на шавасана ще балансира нивата на хормоните, които се секретират в яйчниците. Можете да я направите самостоятелно, не ви е нужна никаква подготовка. Останете в асаната между 5-15 минути.

Шашангасана /заек/

Шашангасана ще премахне напрежението от гръбначния стълб, ще успокои нервната ви система и в същото време ще балансира щитовидната жлеза. Седнете върху петите си и хванете петите с ръце.

Притиснете брадичката към ключицата и прибирайки корема към гръбначния стълб започнете да се навеждате напред и надолу, докато темето не се притисне в земята. Останете в асаната няколко вдишвания и издишвания и бавно излезте от позата по същия начин.

За повече информация относно балансирането на хормалните нива с помощта на йога, обърнете се към опитен йога учител!