frida.bg

Използването на смартфон, докато правим други неща, ни прави нещастни

Нашите смартфони имат все по-значима роля в живота ни. Те са буквално навсякъде и по всяко време с нас. Използваме ги непрекъснато за щяло и нещяло, а манията ни към тях граничи с обсесия. Ако не ги проверим поне няколко пъти на час започваме да се притесняваме. Те са като наркотик. Най-лошото обаче е, че злоупотребяваме с тях, докато общуваме с приятелите си, което става все по-често срещано и неприятно.

Оказва се, че хората, които проверяват телефоните си, докато ядат или прекарват времето си с приятелите, са по-малко склонни да се радват на себе си, установи проучване, съобщава Independent.

Смартфон или жива комуникация?

Изследователи от Университета на Британска Колумбия в Канада установиха, че използването на мобилни телефони прави хората по-разсеяни, отдалечени и изцедени. Оказва се, че те имат и много голямо негативно внимание. Например – ако използваме телефона си докато вечеряме – ще се насладим много по-малко на храната, отколкото ако не го правим.

Като част от проучването 300 посетители на ресторант във Ванкувър са попълнили въпросник след храненето си, предназначен да прецени чувствата им на социална свързаност, удоволствие, разсейване и скука.  Експериментът изисквал някои участници да запазят телефоните си на масата с включен звуков сигнал, докато останалите били накарани да изключат звука от смартфоните си и да ги оставят в специален контейнер.

„Хората, на които им е позволено да използват телефоните си по време на вечеря, са имали повече преблеми с това да се потопят в момента“, заяви водещият автор на изследването Райън Дуейър, чиито изследвания бяха представени на годишната конвенция на Американската психологическа асоциация.

„Десетилетията на изследване на щастието ни казват, че позитивното ангажиране с другите е от решаващо значение за нашето благополучие. Съвременната технология може да бъде прекрасна, но може лесно да ни отклони и да отнеме от специалните моменти, които имаме с приятелите и семейството си“, допълва той.

Втората част на проучването включвало проучване на 120 студенти в Западна Вирджиния, които били разпитвани пет пъти на ден в продължение на една седмица за това, което са направили в рамките на последните 15 минути. Студентите, които използвали смартфоните си по време на взаимоотношенията си с други хора съобщават, че чувстват по-малко удоволствие и са по-малко заинтересовани от разговора, отколкото тези, които не са.