frida.bg

3 йога асани, които ще ни помогнат да запазим своята младост и жизненост

Всички ние искаме да сме здрави, да имаме много енергия и да изглеждаме млади. Няма значение на каква възраст сме, нашата младост е най-вече състояние на ума, а според йога – тя е свързана предимно със състоянието на нашия гръбначен стълб.

Колкото по-гъвкав е нашият гръбначен стълб, толкова по-добро е нашето физическо и емоционално здраве, а според китайската философия – гъвкавият гръбнак е залог за дълъг живот.

Много упражнения, или асани, в йога огъвкавяват гръбначния стълб, но също така, стимулират кръвообращението, подобряват храносмилането, намаляват стреса и ни карат да се чувстваме комфортно в собственото си тяло.

Няма спор, че когато тялото ни е сковано от стрес и липса на движение започваме да усещаме „възрастта“ много по-интензивно. Липсва ни мобилност, нямаме енергия, появяват се болки в тялото. Йога упражненията могат да ни помогнат да почувстваме тялото си отново младо и жизнено, дори и отдавна да не сме на 20 години. Вижте кои са най-добрите упражнения, които можете да направите вкъщи!

Котешки извивки

Котешките извивки ще ви помогнат да направите гръбначния си стълб гъвкав като в същото време ще освободите стреса от прешлените, раменете, врата и шията. Поставете коленете на ширината на тазобедрените стави, а дланите – на ширината на раменете.

При вдишване погледнете нагоре, изнесете гърдите леко напред, раменете – назад, а опашната кост – нагоре към тавана. При издишване извийте гръбначния стъл в противоположната посока – изнесете брадичката към гърдите сякаш искате да погледнете към корема. Правете котешките извивки 2-3 минути с бавно темпо като синхронизирате дишането с движението.

Камила

Макар да изглежда предизвикателна в началото, когато изпълняваме тази йога поза внимателно и бавно тя ще подобри гъвкавостта на гръбначния ви стълб, ще засили къвообращението и ще предизвика прилив на енергия и сила у вас. За да я изпълните правилно, застанете на колене, разположени на ширината на тазобедрените стави. Стегнете бедрата и корема.

Поставете ръце на кръста с пръсти, сочещи надолу. Опитайте да доближите лактите и раменете зад гърба. В същото време издърпайте леко гърдите нагоре и бавно и внимателно отпуснете главата назад. Когато гъбачният ви стълб добие нужната гъвкавост ще можете да хванете глезените с ръце. Но дотогава, бъдете търпеливи и се радвайте на собственото си тяло!

Странична извивка

След всяко извиване на гръбначния стъл е добре да направим усукване. Страничната извивка от седеж не само ще намести и облекчи прешлените, но и ще стимулира вътрешните органи, подобрявайки храносмилането и цялостното ви здраве.

Седнете на пода с изпънати напред крака. Свийте едното коляно към гърдите, поставете стъпалото максимално близо до вас. Осучете противоположния лакет от външната страна на коляното. С вдишване издължете гръбначния си стълб към тавана и с издишване се усучете назад. Останете в позата няколко вдишвания и повторете с другия крак.

Можете да добавите тези упражнения към обичайната си фитнес тренировка или да ги правите самостоятелно вкъщи. Бъдете внимателни, изпълнявайте ги бавно и скоро ще усетите прилив на енергия и нова жизненост!