frida.bg

Йога преди лягане: за сладки сънища и освобождаване от стреса

Йога може да ни помогне много в това да се освободим от стреса, напрежението и тежстта на отговорностите, с които сме затрупани през деня. Умът ни също има нужда от почивка – да притихне, да се успокои и да се подготви за сън. Много често се отправяме към леглото с безброй мисли, свързани с работата, децата, домакинството. В резултат, не можем да се отпуснем и да заспим, а това още повече ни изнервя.

Голяма част от нас прибягват до успокоителни и хапчета, които да улеснят заспиването. Вместо това, можем да опитаме нещо далеч по-простичко. Просто отделете малко време за себе си и направете няколко йога упражнения за отпускане на нервната система преди лягане. Това ще ви помогне да се отърсите от напрежението, но най-вече – да заспите лесно и да се радвате на пълноценен и качествен сън.

Как йога упражненията ще ни помогнат да имаме пълноценен сън?

A lot of things can be both good and bad. It is our intention that makes it so. Or something like that, anyway. Restorative yoga this Friday at 5:30 at @downtownyoga_jomo. There's construction at the front of the building so enter through the door on 5th

Активиране на парасимпатиковата нервна система

Когато сме изправени пред предизвикателствата на ежедневието често влизаме в стресовата реакция „бий се или бягай“, която на свой ред води до освобождаване на хормони, които ни държат в готовност за битка или бягство. Кръвта отива към крайниците (синдром на нервните крака), а сърцето започва да бие учестено, подготвяйки ни за битка.

Когато сме хванати в капана на хроничния стрес, тази активация продължава дори когато сме в леглото и се приготвяме за сън. Йога упражненията ще ни помогнат да активираме парасимпатиовата нервна система или състоянието на релаксация. Тялото ни има нужда да „превключи“ преди да заспи, а това превключване зависи от нас.

Освобождаване от напрежението от тялото

Лекото разтягане преди лягане също така ще ни помогне да се освободим от натрупаното напрежение в мускулите и сухожилията. Когато сме в стресовата реакция мускулите ни се стягат, защото са в постоянна готовност за действие. Когато съзнателно разтегнем мускулните влакна ние освобождаваме напрежението, натрупано в тях, а това води до опускане и състояние на релаксация, което ще улесни заспиването и възстановяването на тялото ни.

Лесно е. Имате нужда от околко 20 минути за себе си, в които да направите няколко лесни йога упражнения, а ефектът наистина ще си заслужава. Те не само ще подобрят качеството на вашия сън, но и ще помогнат на тялото ви и мозъка ви да се възстановят качествено, за да се събудите усмихнати, свежи и пълни с енергия!

Снимка на корицата: flickr/LAURA DETOX