frida.bg

Защо забравяме имена и как да ги запомним?

Повечето нормални хора помнят много трудно имена, най-вече на хора, с които не общуват или виждат редовно. От всички социални гафове, никой не е по-често срещан от среща с нов човек, обмен на имена и незабавно забравяне на техните – принуждавайки ви или да преглътнете гордостта си и да попитате отново, или да изпаднете в несигурност, разказва списание TIME.

Защо обаче продължаваме да правим тази грешка? Има няколко потенциални обяснения, казва Ширън Ранганат, директор на програма „Памет и пластичност“ в Калифорнийския университет Дейвис.

Най-простото обяснение е: просто не сте толкова заинтересовани, казва той. „Хората са най-добри в това да си спомнят неща, които са мотивирани да научат. Понякога сте мотивирани да научите имената на хората, а понякога това е не е важно и мозъкът ви счита, че няма необходимост да го запамети“.

Но това не винаги е така. Често наистина искате да запомните нечие име, но просто не успявате. Това може да се дължи на факта, че подценявате процеса необходим на мозъка ви да запомни нещо привидно толкова просто, колкото имена.

Например популярните и често срещани имена са най-трудни за разпознаване и свързване с конкретен човек, защото умът ви не го възприема за нещо интересно или защото познавате твърде много хора с това име. От друга страна, рядко срещаните имена могат да бъдат лесно разпознаваеми, но по-трудно за запомняне. Най-големият проблем обаче е, че всяко едно име трябва да се бори за пространство във вече претъпкания от подобна информация мозък. Като се имат предвид всички тези фактори, отнема много повече усилия, отколкото смятаме, за да запомним нечие име.

Как обаче да се справим с този проблем?

Доктор Ранганат да се намери нещо отличително за човека или неговия външен вид и да се свърже към името му. Запомнянето на едно общо име като Георги може да е трудно, например, но ако го кръстите в мозъка си Георги Жонгльора, например, защото се занимава именно с това, ще запомните името му много по-лесно.

Друг полезен съвет е да повтаряте няколко пъти името му, докато разговаряте с него. Тоест да се обръщате с него с име често в разговора. Нещо, което малко хора говорят, но всъщност се смята за голяма проява на уважение и също така е доказано, че по този начин, повтаряйки името на събеседника си, печелите симпатията му много по-лесно.

Дори обаче така и да не успеете да запомните нечие име – не се тревожете. Това е проблем, който се случва на всички. Най-вероятно човека, чието име не помните, също е забравил вашето.